Кожара побачив бажання Європи допомогти Україні у модернізації ГТС

05 лютого 12:22

Міністр закордонних справ повідомив про прогрес у питанні виділення Євросоюзом грошей на реконструкцію української газотранспортної системи.

 

Європейський Союз прискорить виділення кредиту в розмірі 308 млн євро на модернізацію магістрального газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород.

Таку заяву зробив міністр закордонних справ України Леонід Кожара на прес-конференції в Києві у вівторок, 5 лютого.

"Минулого тижня у Брюсселі ми обговорили питання кредитування реконструкції газопроводу, і європейська сторона погодилася прискорити виділення кредиту на ці цілі по лінії ЄБРР у розмірі 308 млн євро", - сказав він.

Кожара додав, що Україна налаштована на обговорення з європейською стороною питань взаємодії з приводу реалізації на своїй території низки програм ЄС, серед яких і реконструкція цього газопроводу.

Разом з тим нагадаємо, як неодноразово заявляли в ЄС, європейські фінансові інститути (зокрема ЄБРР і ЄІБ) поки не приймали рішення про участь у модернізації української ГТС. Такого рішення не буде доти, поки Євросоюз не буде точно знати, кому Україна віддасть контроль над своєю "трубою" в результаті реформування українського газового сектору.

Нагадаємо, представники ЄБРР і ЄІБ неодноразово заявляли, що готові фінансувати модернізацію ГТС у розмірі 8 млн за умови проведення Києвом реформ у газовій сфері. Однією з умов називалося реформування НАК "Нафтогаз України" відповідно до вимог Другої і Третьої директив ЄС, які передбачають розподіл виробничих (видобувних) потужностей від транспортних (трубопровідних) мереж. !zn

Читайте також:

ЄС не дасть грошей на модернізацію ГТС, поки Україна не визначиться з долею "труби"

Без реформування "Нафтогазу" ЄБРР не дасть Україні грошей на модернізацію ГТС

Україна готує запасний варіант, як вчинити з газовою трубою