Корпоратизацію державних шахт відклали на 2014 рік

03 квiтня 15:40

Уряд переніс терміни перетворення вугільних підприємств на акціонерні товариства, відклавши початок корпоратизації на рік.

 

Кабінет міністрів України відмовився від початку корпоратизації вуглевидобувних держпідприємств в 2013 році, перенісши його на 2014 рік.

Відповідне рішення закріплено розпорядженням Кабміну №198 від 1 квітня 2013 року. Документом вносяться зміни до розпорядження №728 від 19 вересня 2012 року, яким передбачалося почати до 2014 року корпоратизацію десяти вугільних підприємств.

Серед них "Артемвугілля", "Орджонікідзевугілля", "Сніжнеантрацит", "Макіїввугілля", "Донецька вугільна енергетична компанія", "Красноармійськвугілля", "Дзержинськвугілля" (всі - Донецька область), "Донбасантрацит" і "Луганськвугілля" (обидва - Луганська область), а також "Волиньвугілля".

Початок корпоратизації ще семи вугільних підприємств ще у вересні минулого року було заплановано на 2014 рік, цей термін збережений і в оновленому розпорядженні. Ця сімка складається з держпідприємств "Вугільна компанія "Краснолиманська", "Шахтоуправління "Південнодонбаське №1", "Торезантрацит", "Шахтарськантрацит", "Селідоввугілля" (всі - Донецька область), "Первомайськвугілля" (всі - Луганська область) і "Львіввугілля".

Як повідомлялося, у травні 2012 року президент України підписав закон про особливості приватизації державного майна вугледобувних підприємств. Згідно з ним, приватизації підлягають цілісні майнові комплекси вуглевидобувних підприємств, шахт, шахтоуправлінь і вугільних розрізів, а також частка держави у статутних капіталах вуглевидобувних товариств.

Приватизація вуглевидобувних підприємств буде здійснюватися шляхом продажу на аукціонах або інвестиційних конкурсах, а також іншими способами, передбаченими приватизаційним законодавством.

Кабмін у лютому 2012 року затвердив перелік вугільних шахт, які можуть надаватися у концесію, внісши до нього понад 95% об'єктів вуглевидобутку, що перебувають у держвласності (більше 85 шахт і шахтоуправлінь).

Вуглевидобувні підприємства України в 2012 році збільшили видобуток рядового вугілля на 4,8% - до 85,76 млн тонн, однак серед держпідприємств, що входять у сферу управління Міненерговугілля, видобуток впав на 35,3% - до 24,88 млн тонн. Настільки значне падіння видобутку вугілля державними шахтами обумовлено, у першу чергу, переданням в концесію приватному енергохолдингу "ДТЕК" в кінці 2011 року цілісних майнових комплексів державних підприємств "Суми-" і "Свердловантрацит". !zn

Читайте також:

Роздраконим вуглепром?

Інвестиційно-привабливі шахти України приватизують до 2014 року

Янукович-молодший відбирає в Ахметова звання "маршала" вугільної галузі

Старший син Януковича націлився на приватизацію державних шахт за 1 грн

Статутний фонд "Енергоатому" після корпоратизації може скласти 100 млрд грн