Конгрес США відкинув план республіканців зі скорочення витрат

29 липня 06:45

Палата представників Конгресу США, всупереч початковим планам, не стала голосувати в четвер щодо законопроекту про скорочення бюджетних витрат, який було запропоновано спікером Джон Бейнер.

 

Законопроект викликав протидію з боку консервативних республіканців, повідомляють американські ЗМІ.

Демократи-сенатори, які мають більшість у верхній палаті, мали намір відкинути закон, навіть якщо б його було прийнято Палатою представників.

У свою чергу конкуруючий законопроект, розроблений сенатором-демократом Гарі Рейдом, не має підтримки республіканців, контролюючих нижню палату Конгресу.

Оновлений план Дж.Бейнера передбачає негайне підвищення стелі держборгу на $900 млрд і скорочення держвитрат на $917 млрд протягом 10 років, а потім збільшення верхньої межі держзапозичень ще на $1,6 трлн у наступному році, якщо Конгрес схвалить додаткове скорочення видатків бюджету ще на $1,8 трлн.

Демократи у свою чергу категорично не згодні розтягувати обговорення питання про держборг на передвиборчий період і наполягають на більш значному підвищенні ліміту держборгу.

Версія демократів передбачає підвищення ліміту держборгу на $2,7 трлн при скороченні дефіциту бюджету на $2,2 трлн за 10 років (значною мірою за рахунок припинення військових операцій в Іраку та Афганістані), що дозволило б США не повертатися до цього питання до 2013 року . Спочатку демократи стверджували, що їхній законопроект дозволить скоротити бюджетний дефіцит на $2,7 трлн, однак, за даними Бюджетного управління Конгресу, ця сума буде меншою на $500 млрд, тому зараз демократична фракція вишукує додаткові можливості консолідації бюджету.

Якщо уряд США не підніме боргової стелі, зафіксованої на позначці $14,3 трильйона, 2 серпня країні буде загрожувати технічний дефолт в частині боргових зобов'язань.