Комітет Ради рекомендував прийняти закон про трансферне ціноутворення в урізаному вигляді

17 квiтня 20:03

Депутати пропонують відкласти набуття чинності закону до 2014 року і встановити мораторій на проведення перевірок і стягнення штрафів строком на два роки.

 

Комітет Верховної Ради України з питань митної і податкової політики рекомендував парламенту прийняти за основу урядовий законопроект №2515 "Про внесення змін до Податкового кодексу України про трансферне ціноутворення".

За відповідне рішення на засіданні комітету проголосувало 14 народних депутатів.

Водночас у ході обговорення законопроекту члени комітету рекомендували в ході другого читання врахувати цілу низку поправок. Зокрема, пропонується поширити правила трансфертного ціноутворення виключно на пов'язаних осіб - суб'єктів зовнішньоекономічних операцій, а також на внутрішні операції, у разі якщо пов'язана особа є суб'єктом позаекономічних операцій, а також якщо одна зі сторін має пільги в оподаткуванні або зазнала збитків за два попередніх роки.

Крім того, на думку членів комітету, в законопроекті необхідно врахувати можливість корекції авансових внесків з податку на прибуток у разі збільшення податкових зобов'язань при використанні трансфертного ціноутворення, а також норму, яка б дозволила визначати ціни для аграрного сектора з урахуванням складання контрактів на аграрній біржі.

Комітет також рекомендує у другому читанні внести в законопроект норму, що вводить механізм централізованих перевірок і покласти проведення таких перевірок на центральний орган.

Комітет у своїх рекомендаціях також наполягає на тому, щоб законопроект у разі його прийняття набув чинності не раніше 1 січня 2014 року. Також пропонується передбачити мораторій на проведення перевірок і стягнення штрафів строком на два роки. Рекомендується також передбачити перехідний період при веденні трансфертного ціноутворення терміном три роки з поступовим зменшенням показника обсягу контрольованих операцій, зокрема на 2014 рік - з об'ємом не більше 200 млн грн.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів 11 березня затвердив законопроект про трансферне ціноутворення і направив його на розгляд у Верховну Раду. Прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що ухвалення такого закону зробить неможливим витік капіталу з країни. Він також уточнив, що мова йде про навмисне заниження цін при експорті товарів.

Водночас, парламентський комітет з питань податкової і митної політики 3 квітня ухвалив рішення до 17 квітня доопрацювати урядовий законопроект. При цьому депутати зазначили, що даний законопроект, по суті, спрямований на ущемлення інтересів підприємців, а, крім того, суперечить нормам Митного кодексу України.

За підрахунками фахівців Міндоходів, у разі ухвалення закону про трансфертне ціноутворення і його правильну імплементацію державний бюджет може отримати додатково близько 20 млрд. грн. в найближчі три роки. !zn

Читайте також:

Законопроект про трансферне ціноутворення допрацюють "з урахуванням міжнародного досвіду"

Міндоходів проти скорочення переліку пільгових податкових юрисдикцій у трансферному законопроекті

Азаров підписав доопрацьований законопроект про боротьбу з офшорами

Законопроект про трансферне ціноутворення потребує доопрацювання, - Калєтнік