Коломойський убезпечив себе від втрати контролю над "Укрнафтою" змінами до статуту компанії

23 сiчня 16:57

Для того, щоб держава могла повернути контроль над компанією, необхідно вносити зміни в статут, а для цього потрібно 75% акціонерів.

 

Розроблений Кабінетом міністрів законопроект про зміни до закону про акціонерні товариства, який, як заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, дозволить скликати збори акціонерів при кворумі 50%+1 акція, навряд чи допоможе державі змінити менеджмент в напівдержавній "Укрнафті".

Про це в статті для DT.UA Битви патріотів пише Сергій Куюн.

Як пише автор, "Приват" олігарха Ігоря Коломойського давно усвідомив загрозу своєму хиткому становищу в "Укрнафті", в якій він володіє 43% акцій, і дещо зробив для його зміцнення.

"В 2010 р., між двома турами президентських виборів, було проведено збори акціонерів, на яких було підписано акціонерну угоду між урядом ("Нафтогазом") і міноритарними акціонерами. Якщо коротко, то за цією угодою держакціонер не може навіть чхнути без погодження з міноритарієм. Наприклад, голова правління призначається тільки з кандидатур, поданих "Приватом". Або ось: шість членів правління обираються виключно наглядовою радою, але... з кандидатів, запропонованих головою правління, тобто знову ж "Приватом". Здавалося б, зате у держави більшість у наглядовій раді - шість з десяти членів. Але рішення приймаються тільки кворумом з восьми осіб, тобто знову без міноритарія нікуди", - пише Куюн.

Читайте також: Коломойський зберіг під своїм контролем "Укрнафту" мінімум до лютого - Лещенко

Всі норми цієї угоди імплементовані в статут "Укрнафти". При цьому внесення змін до статуту можливе лише 75% голосів акціонерів, яких у держави при явці на збори міноритарного акціонера немає.

Отже, з такими нормами держава не зможе провести жодного кадровго чи фінансового рішення в "Укрнафті".

"Легітимність цієї угоди вельми сумнівна, проте її норми виписані в статуті - це діючий документ, який необхідно оскаржувати в суді", - вважає джерело в "Нафтогазі України". Які шанси виграти в суді у Коломойського в Україні? Скажімо так, теоретично вони є.

"Однак не можна сказати, що ще не ухвалений законопроект про зниження кворуму марний - це перший крок на довгому шляху. І він потрібен у будь-якому випадку", - робить висновок автор.

Як відомо, контрольний пакет акцій " Укрнафти " у розмірі 50% + 1 акція належить державному "Нафтогазу України", але на днях виповниться 12 років, як фактично керує компанією "Приват", що консолідував 43% акцій. І з тих пір цей менший, але блокуючий пакет дозволяє міноритарію вирішувати, чи проводити збори акціонерів, змінювати менеджмент і виплачувати державі дивіденди.

Детальніше читайте у статті Сергія Куюна Битви патріотів у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" та на сайті DT.UA.