Коло претендентів на "доступне житло" звузилося

28 серпня 13:07

З 23 серпня українцям стало складніше скористатися можливістю часткової компенсації відсотків за іпотечними кредитами: набула чинності постанова Кабміну, яка уточнює, які саме громадяни мають право на пільгову іпотеку.

 

Міністерство юстиції зареєструвало зміни до програми "Доступне житло", зокрема до "Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов". Зміни передбачають новий порядок визначення громадян в категорію тих, хто потребує цієї послуги.

Змінами максимально конкретизовано критерії до позичальників. Тепер це можуть бути виключно громадяни, які перебувають на квартирному обліку, а також ті, хто не перебуває на квартирному обліку, але має житлову площу не більше 9 кв.м. на одного члена сім'ї або проживає у гуртожитку.

- Охочих отримати дешеву іпотеку "від Януковича" скоро буде більше, ніж доступних квартир

Документ передбачає ще одну жорсткість - для оформлення кредиту позичальникові доведеться надавати договори поруки з усіма дієздатними членами його сім'ї (не тільки з тими, хто проживає у кредитній квартирі).

Важливим нововведенням також є встановлення 16% ставки за кредитом на весь термін його дії, а не на момент видачі кредиту, як було раніше.

Зміни торкаються і охочих придбати в іпотеку індивідуальний будинок. Такі позичальники повинні пред'явити документи, що підтверджують право власності на земельну ділянку та відповідну проектно-кошторисну документацію.

Окрім того, змінами Кабмін допустив до участі в програмі новобудови, які введені в експлуатацію з 2007 року (раніше - з 2009). За прогнозами Мінрегіону, це значно розширить пропозицію житла і, відповідно, дещо знизить його ціну.

Нагадаємо, програма "Доступне житло" передбачає компенсацію відсотків за іпотекою відповідним категоріям громадян. Ставка кредиту - 16%, при цьому 13% платить за громадянина держава. Позика надається тільки у гривні, максимальний термін кредитування - 15 років. Позичальник повинен зробити перший внесок у розмірі 25% від суми кредиту.

Максимальний розмір кредиту, за яким можуть частково компенсувати відсотки, розраховується шляхом множення нормативної площі житла на його розрахункову вартість. При цьому нормативна площа житла встановлюється на рівні 40 кв. м. на одинокого громадянина та 58 кв. м. на сім'ю з трьох і більше осіб. А розрахункова вартість залежить від місця перебування на обліку кредитується громадянина. Якщо він перебуває на обліку в Києві - вартість 1 метра - 7000 грн, у Київській області, обласних центрах, у мм. Севастополі та Сімферополі - 5000 грн, в інших населених пунктах - 4000 грн. Щомісячна сума погашення за кредитом не повинна перевищувати 50% від сукупного щомісячного доходу сім'ї.

Одна з істотних змін - зняття верхнього кордону площі і вартості житла. Однак будь-яке перевищення цих параметрів компенсації з боку держави не підлягає. !zn

Читайте також:

Дешеву "іпотеку Януковича» отримають більше 10 тис сімей. Якщо Кабмін знайде гроші

Влада обіцяє, що на іпотеку від Януковича зможуть розраховувати не тільки черговики

«Дешеву» іпотеку зроблять більш вигідною для позичальників

Азаров пообіцяв з 2013 року європейські технології для будівництва доступного житла