Клюєв нарахував у 4 рази менше неповерненого ПДВ, ніж Рахункова палата

26 травня 11:12

Перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв на сьогоднішній зустрічі з іспанським дипломатом заявив, що сума боргу невідшкодованого ПДВ на сьогодні не перевищує 3 млрд грн. Разом з тим, згідно зі звітом Рахункової палати, станом на 1 квітня сума залишків невідшкодованого ПДВ більша у 4 рази і становить 12,6 млрд грн.

 

Зокрема, А.Клюєв сьогодні заявив: «Якщо рік тому борг з повернення цього податку становив понад 40 млрд грн, то сьогодні він не перевищує 3 млрд грн». Він також додав, що уряд «скоро повністю вирішить проблему повернення ПДВ» і вже «до осені ми забудемо про цю проблему».

Тим не менше, звіт Рахункової палати щодо виконання державного бюджету за І квартал 2011 року свідчить, що «протягом січня-березня поточного року залишки невідшкодованого ПДВ зросли на 213,2 млн грн, або на 1,7%, і на 1 квітня 2011 становили 12 млрд 634,2 млн грн» (на початок року борг становив 12 млрд 421 млн грн).

При цьому, відзначає СП, сума ПДВ, невідшкодованого на рахунки платників у встановлений Податковим кодексом термін, яка є заборгованістю бюджету, склала 1 млрд 365,3 млн грн, у порівнянні з 2,3 млн грн на початок поточного року.

Окрім того, зі звіту видно, що в минулому році сума заборгованості з повернення ПДВ не перевищувала
31,7 млрд грн.