Голова податкової: У тіні сьогодні близько 30% економіки

13 лютого 09:15

У податковій визнають масштаб проблеми, але називають оцінки "тіні" вище 30% "завищеними".

 

Глава Державної податкової служби Олександр Клименко оптимістично оцінює частку тіньової економіки України: на його думку, вона складає близько 30%. Таку думку Клименко висловив в інтерв'ю ZN.UA.Зокрема на питання, чи знає він, що президенту було подано закритий звіт про те, що близько 70% української економіки сьогодні в тіні, Клименко заявив, що це «явно завищена цифра».«Я вважаю, що в тіні близько 30% економіки. Можливо, і менше. Залежно від галузей», - висловив він свою оцінку.На заперечення ZN.UA про те, що «тінь» співвідносна, принаймні, з легальним виробництвом, Клименко заявив наступне: «Якщо людина зламала руку, то які б ліки їй ні виписували, потрібен час, аби перелом зрісся. Ми ці проблеми бачимо. І ми їх системно вирішуємо: вводячи карту тіньового сектору, перекриваючи моменти легалізації та виявляючи організаторів. Але на це потрібен час. Так, ми визнаємо масштаб проблеми і вдячні за привернення уваги до неї і об'єктивну інформацію».Як повідомлялося, за розрахунками Мінекономіки обсяг тіньової економіки в Україні останні 5 років перебуває в діапазоні від 28 до 39% ВВП. Згідно з розрахунками Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД), рівень тіньової економіки в Україні становить 52,8%. !zn

Повний текст інтерв'ю Юрія Сколотяного і Юрія Бутусова з главою ДПСУ Олександром Клименком читайте в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».

Читайте також:Податкова створила карту тіньової УкраїниАзаров: 40% торгівлі в Україні перебуває в тініСвітовий банк виявив, що кожен четвертий українець працює «в тіні»