Київський ринок нерухомості повільно рухається до «дна»

13 вересня 13:36

В Україні, як і раніше відсутні чинники, які здатні оживити ринок житлової нерухомості: доступної іпотеки не з'явилося, а доходи населення не ростуть, впевнені ріелтори.

 

У Києві до кінця поточного року не очікується серйозних змін на ринку житла за умови відсутності будь-яких економічних потрясінь.

«Ми спокійно, невеликими темпами йдемо до «дна» - до найнижчих цін, які можуть бути на ринку нерухомості ... До кінця року ця тенденція не зміниться, якщо не відбудеться якихось катастрофічних подій в державі, які істотно змінять картину», - заявив голова Національної ради Ріелторської палати України (РПУ) Олександр Бондаренко.

Коштів від продажу найдорожчої квартири в Києві вистачить на покупку 400 найдешевших

При цьому він уточнив, що вплинути на ринок нерухомості можуть ігри на валютному ринку, спрямовані на підвищення курсу долара. Однак, на думку голови Нацради РПУ, якщо долар не перевищить позначку в 8,5 грн, такі курсові коливання істотно на ринку житла не позначаться.

У той же час, в країні як і раніше відсутні чинники, які здатні оживити ринок, - доступна іпотека (під 10-11% річних) і зростання доходів населення. На думку експерта, враховуючи ці обставини, в найближчі півроку ринок житла буде стабільним, обвалу цін на житло також не варто очікувати.

У свою чергу президент Союзу фахівців з нерухомого майна України (СФМУ) Олександр Рубанов вважає, що за підсумками поточного року вартість житла в столиці знизиться в середньому на 10-12%.

За даними О.Бондаренка, на первинному ринку столиці на околицях середня вартість житла становить близько 1 тис. дол. / кв.м, ближче до центру - 1,5 тис. дол. / кв.м. На вторинному ринку житла Києва вартість квартир стартує від 1,5 тис. дол. / кв.м.

За оцінками СФМУ, у серпні середня вартість житла на вторинному ринку столиці зросла на 0,52% - до 1804 дол. / кв.м.

На кінець серпня середня вартість «гостинки» в Києві становить 52,8 тис. дол, однокімнатної квартири - 70,8 тис. дол, двокімнатної квартири - 97 тис. дол, трикімнатної квартири - 125 тис. дол. !zn

Читайте також:

Ціни на квартири в Україні впали за рік майже на 10%

З квадратного метра «злітають» долари

Ринок нерухомості: аукціони повертаються

Абсурд триває: продавці ходять на оглядини один до одного

Уряд запропонував ввести держрегулювання діяльності ріелторів