Київ висунув Москві «газовий ультиматум»

08 червня 06:46

Київ вимагає від Москви знизити ціну на газ або дозволити транспортування середньоазіатського газу по своїй території.

 

Про це йшла мова вчора на засіданні комітету з питань економічного співробітництва російсько-української міждержавної комісії. Прем'єр-міністр Микола Азаров назвав нинішню ціну російського газу неприйнятною, пише «Коммерсант-Украина».

«Наша країна - найбільший покупець і транзитер газу до третіх країн. Україна вчасно розраховується за постачання палива. Але діючі угоди не відповідають реаліям сьогоднішнього дня і є обтяжливими для української економіки», - заявив М.Азаров.

Більш детально питання перегляду газових угод вчора обговорили голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер і міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко. У Міненерго і "Газпромі" від коментарів відмовилися. Але високопоставлене джерело видання у міністерстві розповіло, що Ю.Бойко запропонував російській стороні два варіанти вирішення проблеми - переглянути угоду і знизити ціну на газ або почати транспортувати середньоазійський газ через територію Росії до України, в іншому випадку Україна підніме вартість транзиту палива по своїй території.

"У нас є можливість закуповувати 25-30 млрд кубометрів газу у Середній Азії по 200-220 дол за тисячу кубометрів. Цього вистачить, щоб якось компенсувати ціну російського газу, який за підсумками року в середньому буде коштувати близько 250 доларів", - зазначив співрозмовник видання. Він нагадав, що Україна в цьому році закупить у Росії 50 млрд кубометрів газу - тобто більше, ніж будь-яка з країн Східної Європи. «Ми впевнені, що втрачати такий ринок не в інтересах "Газпрому"», - говорять у Міненерго.

За інформацією джерела, близького до «Газпрому», ні один із запропонованих варіантів російську сторону не влаштував. «Якщо Україна хоче переглянути ціну, їй доведеться вступити до Митного союзу або об'єднати «Нафтогаз» із «Газпромом». Інакше ціна залишиться тією ж», - заявив співрозмовник видання.