Київ у рейтингу конкурентоздатності - останній серед міст Європи

14 березня 16:01

Київ опинився "в хвості" світового рейтингу конкурентоспроможності міст, посівши 108-е місце - це вдвічі гірше, ніж найближчі столиці-сусіди Варшава і Москва.

 

Київ посів 108-е місце з 120 у щорічному світовому рейтингу конкурентоспроможності, представленому міжнародною дослідницькою компанією The Economist Intelligence Unit (EIU, аналітичний підрозділ британського журналу Economist) з ініціативи фінансової групи Citigroup в рамках проекту Hot Spots.

Дослідження проводилося з метою визначення привабливості міст для інвестицій, бізнесу і життя людей.

Зокрема, у категорії "економічний потенціал" Київ набрав 30,5 балів (для порівняння - лідер рейтингу Нью-Йорк набрав 54 бали), "фізичний капітал" - 50 балів, "фінансова система" - 16,7 балів, "інститути" - 39 балів, "соціокультурна середу" - 49,2 бала, "людський капітал" - 58,6 балів, "глобальна інтеграція" - 3,9 балів, і "довкілля" - 70,8 балів.

Після Нью-Йорка, друге і третє місце зайняли Лондон і Сінгапур відповідно. У десятку також увійшли Гонконг, Париж, Токіо, Цюріх, Вашингтон, Чикаго і Бостон. Останнє місце в списку займає Тегеран.

Варшава в списку на 53-му місці, Будапешт - 55-му, Москва опинилася на 58-му місці, Краків - 66-му, Бухарест - 76-му.

Нагадаємо, в листопаді 2011 р. повідомлялося, що, за версією EIU, Київ увійшов до рейтингу кращих міст у Європі для шопінг-туризму, посівши 27-е місце з 33-х міст. З п'яти критеріїв, за якими здійснювалася оцінка привабливості, Київ за двома показав найкращі результати. Але статистику місту зіпсували брак готелів і недостатній розвиток транспортної інфраструктури - Київ посів 33-є місце у відповідній категорії.

Варто також додати, щодо конкурентоспроможності за підсумками 2011 року Україну було поставлено Всесвітнім економічним форумом (ВЕФ) на 82 місце серед країн світу, повернувшись до показника 2009 року - це рівень Ботсвани та Намібії. Найбільшими проблемами в Україні, згідно з рейтингом, є корупція, податкове регулювання, доступ до фінансування, неефективне державне управління, податкові ставки та інфляція.

У рейтингу ВЕФ за туристичною конкурентоспроможностю країн Європи Україна посіла 38-е місце з 42-х європейських країн. !zn

Читайте також:

Попов планує зробити з Києва "ідеальну столицю"

Топ-20 культурних скандалів Києва 2011

У Києві до 2025 року не збудують жодного нового театру або музею


Україна в рейтингу конкурентоздатності - на третьому місці. З кінця