Київ розраховує вже в цьому році створити ЗВТ і з Москвою, і з Європою

19 лютого 08:36

Глава українського МЗС у черговий раз підкреслив необхідність співпраці і зі Сходом, і з Заходом.

 

Україна розраховує на створення у 2013 році зони вільної торгівлі з Євросоюзом, і з країнами Митного союзу, заявив міністр закордонних справ Леонід Кожара.

"Для України важливо розвивати відносини як на Сході, так і на Заході", - сказав він, виступаючи в ефірі телеканалу ICTV увечері 18 лютого.

Кожара зазначив, що торговельний оборот України з країнами МС на сьогоднішній день складає близько 60 млрд доларів, а з країнами ЄС - близько 40 млрд доларів.

"Тому обидва об'єднання для нас дуже важливі, і в цьому році для України існує шанс мати вільну торгівлю з обома цими міждержавними утвореннями - і з Митним союзом, і з Європейським Союзом", - підкреслив глава українського МЗС.

Нагадаємо, що про своє бажання налагодити співпрацю і з Москвою, і з Брюсселем, Київ заявляє вже давно.

Зокрема, з Росією українська сторона вже почала підписувати документи в рамках програми "3+1", яка передбачає участь Києва в окремих положеннях Митного союзу.

У той же час, українська влада прагне підписати з ЄС угоду про асоціацію, що включає в себе створення зони вільної торгівлі.

У Євросоюзі неодноразово попереджали Україну, що її зближення з МС та Угода про асоціацію є несумісними. Але цілком припустимо брати участь у тих положеннях Митного союзу, які не будуть суперечити зобов'язанням перед Європою. !zn