Київ навіть не розглядає питання виходу з Європейського енергоспівтовариства - МЗС

27 березня 13:16

Співробітництво в енергетичній сфері є одним з ключових пріоритетів відносин Україна-ЄС і приєднання Києва до Енергетичної спільноти - це свідоме рішення на шляху євроінтеграційних прагнень країни.

 

Україна не має наміру розглядати питання про вихід з Європейського Енергетичного співтовариства (ЄЕС). Так у МЗС України прокоментували заяву російського прем'єра Дмитра Медвєдєва про те, що Москва готова брати участь у консорціумі з ГТС тільки при відмові Києва від енергетичних правил ЄС.

"Участь в Енергетичному співтоваристві дає Україні значні переваги у взаєминах з ЄС, тому, звичайно, ми не маємо наміру розглядати питання про вихід", - заявив в.о. директора департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс.

За його словами, співпраця в енергетичній сфері є одним з ключових пріоритетів відносин Україна-ЄС і приєднання Києва до Енергетичної спільноти - це свідоме рішення на шляху євроінтеграційних прагнень країни.

- "Деталі", що приховують диявола: Що може втратити Київ від виходу з Енергоспільноти

Представник МЗС запевнив, що уряд України залишається послідовним у виконанні своїх зобов'язань в рамках участі в договорі про Енергетичну співпрацю і розраховує на активну позицію ЄС в питанні консолідації зусиль з метою вироблення чітких, прозорих і справедливих правил гри в енергетичній сфері.

"Крім того, українська сторона розраховує на досягнення балансу інтересів між Україною як основним транзитером енергоресурсів, РФ - як провідним постачальником і ЄС - як кінцевим споживачем", - підкреслив Перебийніс.

Раніше прем'єр-міністр Росії Дмитро Медвєдєв заявив, що участь РФ в консорціумі щодо української ГТС можлива при відмові Києва від приєднання до енергетичних правил ЄС. "Альянс між Росією і Україною може бути тільки за умови виходу України з цілого ряду інститутів, що включають договір приєднання до Енергетичного союзу", - заявив російський прем'єр.

Єврокомісія не залишила без уваги ультиматум Медвєдєва і вже висловилася із цього приводу: там дали зрозуміти, що заявлена Росією умова для створення консорціуму - вихід з Енергетичного співтовариства (ЕС) - поставить під загрозу суверенні інтереси країни в енергетичній безпеці.

"ЄС незмінно вірить, що це в суверенних інтересах України, щоб будь-яка угода відповідала зобов'язанням, узятим Україною в рамках Енергоспівтовариства". ЄК відзначає, що членство України в Енергоспівтоваристві є інструментом співпраці з метою "продовжувати роботу в напрямку економічної життєдіяльності, конкурентоспроможності, прозорості, стійкості та інтегрованого енергетичного ринку".

"Це також дозволяє захистити українську енергобезпеку від наслідків антиконкурентного енергетичного ринку, який залежить від одного головного зовнішнього постачальника, робота з реверсним постачанням газу з ЄС до України є яскравим прикладом цього", - пояснює свою позицію Єврокомісія. !zn

Читайте також:

МЗС Росії "проїхався" по "страшенно застарілій" українській ГТС

У Єврокомісії вважають, що газовий ультиматум Медвєдєва суперечить інтересам України

Київ і Брюссель скоро обговорять, як керувати українською ГТС