Китай допоможе Україні отримати статус спостерігача в Шанхайській організації співробітництва

16 листопада 15:27

МЗС України зазначає, що взаємодія з ШОС допоможе забезпечити нашій державі посилення її позицій в азіатському регіоні і, в перспективі, розширити присутність українських виробників на ринках країн, що співпрацюють з цією структурою в статусах спостерігача і партнера по діалогу.

 

Нова якість відносин з Китаєм дає Україні можливість долучитися до політико-економічного життя всього Азіатського регіону. Про це в своїй статті для ZN.UA пише заступник міністра закордонних справ України Віктор Майко.

«У цьому контексті інтерес для нас представляє Шанхайська організація співробітництва, роль якої в питаннях міжнародної політики, економіки, безпеки протягом останніх років вийшла далеко за регіональні рамки, перетворюючи організацію в структуру євразійського масштабу. Зараз ми працюємо над перспективою отримання Україною в ШОС офіційного статусу спостерігача або партнера по діалогу», - зазначив заступник глави МЗС.

Майко вважає, що Україні потрібно зосередити увагу насамперед на економічній складовій, зокрема на створенні більш сприятливих умов для торгівлі та інвестицій, розширенні банківського, кредитно-фінансової та інвестиційної взаємодії. Вельми перспективними напрямками він також назвав співпрацю в області енергетики, будівництва, інфраструктури та сільського господарства.

«Контакти і взаємодія України з ШОС можуть забезпечити нашій державі не тільки посилення її позицій у регіоні та зв'язків з країнами - членами організації, але і, в перспективі, розширення присутності українських виробників на ринках країн, що співпрацюють з цією структурою в статусах спостерігача і партнера по діалогу», - підкреслив чиновник.

«Певний інтерес простежується і до взаємодії у сфері безпеки, оскільки Україна і ШОС демонструють подібні підходи в питаннях регіональної безпеки, розробки та реалізації заходів з протидії тероризму, сепаратизму і екстремізму, нелегальній міграції, незаконному обігу наркотиків та зброї, іншим видам транснаціональної злочинної діяльності» , - додав він.

Нагадаємо, Шанхайська організація співробітництва (ШОС) - регіональна міжнародна організація, заснована в 2001 році лідерами Китаю, Росії, Казахстану, Таджикистану, Киргизії та Узбекистану.

ШОС не є військовим блоком або відкритою регулярною нарадою з безпеки, а займає проміжну позицію. Головними завданнями організації проголошені зміцнення стабільності та безпеки боротьба з тероризмом, сепаратизмом, екстремізмом, наркотрафіком, розвиток економічного співробітництва, енергетичного партнерства, наукової і культурної взаємодії.

Подробиці читайте в свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» в статті Володимира Майка «Китай: країна, яка консолідується задля спільної мети». !zn

Читайте також:

Азіатську структуру ШОС, в яку прагне Янукович, використовують для репресій

Путінська Азіропа


Янукович попросив для України статус спостерігача в Шанхайській організації співробітництва