Китай дасть Україні 3-мільярдний кредит в обмін на кукурудзу

20 вересня 12:34

Китайський кредит на 3 млрд використовують для закупівлі китайських сільськогосподарських технологій, гербіцидів і пестицидів. Повертати гроші будуть постачанням кукурудзи.

 

Україна укладе з Китаєм незвичайний контракт про постачання кукурудзи в обмін на кредити, повідомляє Financial Times. Києву буде відкритий кредит на 3 млрд доларів, пояснюють журналісти Роман Олеарчик і Хав'єр Блас.

В області продовольства Пекін застосовує цю схему вперше: раніше вона використовувалася для контрактів на кшталт «кредити взамін на нафту» з Венесуелою та іншими країнами. «Рішення прийнято на тлі тривог за глобальну продовольчу безпеку», - відзначає газета.

Контракт з Export-Import Bank Китаю буде підписаний у середині жовтня, сказав в інтерв'ю газеті міністр сільського господарства України Микола Присяжнюк. За його словами, Китай просить «близько 3 млн тонн кукурудзи» на рік «за ринковими цінами, що встановлюються на момент експорту».

Китайський кредит використовують для закупівлі китайських сільськогосподарських технологій, гербіцидів і пестицидів.

За даними міністерства сільського господарства США, з 2011 по 2013 рік обсяг кукурудзи, імпортованої Китаєм, складе 8,3 млн тонн. Аналітики пояснюють: китайці їдять все більше м'яса, і кукурудза необхідна для відгодівлі худоби. Тим часом у серпні ціни на кукурудзу поставили абсолютний рекорд через важку посуху у США.

«Україно-китайська угода напевно викличе тривогу в інших значних імпортерів продовольства в Азії, в тому числі у Японії та Північної Кореї», - прогнозує видання. Зі свого боку, Присяжнюк сказав, що кредити будуть використовуватися для закупівлі китайської сільськогосподарської техніки, гербіцидів і пестицидів. За словами українських чиновників, йдуть переговори з Китаєм і про інші мільярдні доларові кредити в обмін на сприяння модернізації енергетики. !zn

Читайте також:

Китайський кредит допоможе Україні скоротити щорічне споживання газу на 3 млрд кубометрів

Китай інвестує понад $376 млрд у проекти енергозбереження

Азаров запропонував китайському держбанку відкрити представництво в Україні

Рада дозволила Азарову збільшити дефіцит держбюджету, взявши у Китаю $3-мільярдний кредит