Кіпр зніме фінансові обмеження через місяць

29 березня 08:56

Кілька встановлених обмежень буде знято поступово, за оцінками Центробанку, на їхнє повне зняття знадобиться близько місяця.

 

Влада Кіпру може повністю відмовитися від обмежень на рух капіталу через місяць. Про це повідомив міністр закордонних справ країн Іоанніс Касулідіс.

"Обмеження на рух капіталу будуть поступово зніматися. За оцінками Центрального банку, повністю від обмежень вдасться відмовитися приблизно протягом місяця", - заявив Касулідіс.

Раніше влада заявляла, що для запобігання масовому виведенню коштів з рахунків у країні обмеження будуть діяти не більше тижня.

На даний момент на Кіпрі на день можна зняти не більше 300 євро. Сума грошових переказів за кордон не повинна перевищувати 5 тис. євро на місяць. А туристи, які захочуть залишити острів, зможуть вивезти не більше 3 тис. Також забороняється перевести в готівку чеки. Обмеження розповсюджуються на всі банківські рахунки, незалежно від валюти.

Рішення обмежити рух капіталу було прийнято під час переговорів влади острівної держави з європейськими кредиторами, які схвалили грошово-кредитну лінію на 10 млрд. євро. Натомість Нікосія погодилася на умови, пов'язані з реструктуризацією банків.

Фінансово-кредитні установи Кіпру закриті з 16 березня, коли з'явилася інформація про можливе введення одноразового податку на депозити. Спочатку планувалося списання коштів з рахунків приватних з усіх вкладників, проте парламент Кіпру відхилив цю ініціативу, погодившись не обкладати податком рахунку менше 100 тис. євро.

Нагадаємо, банки Кіпру закриті з 16 березня, коли з'явилися перші повідомлення про збір одноразового податку з рахунків, розміщених на острові.

Спочатку передбачалося, що податок стягуватиметься з усіх вкладів без винятку, але після того як такий варіант порятунку країни відмовився схвалити парламент, під дію збору потрапили тільки вклади на суму понад 100 тисяч євро, відкриті в другому за величиною кіпрському банку Cyprus Popular Bank (Laiki Bank). Великі вкладники цього банку можуть втратити до 80% за незастрахованими депозитами. !zn

Читайте також:

Британські економісти напророкували Україні долю Кіпру

Єврогрупа зробить схему порятунку Кіпру шаблоном для інших країн

На Кіпрі тисячі школярів прийшли під стіни парламенту, скандуючи "Смерть Меркель!"

Українські капітали можуть повернутися на батьківщину через проблеми на Кіпрі