Кіпр відклав відкриття банків до четверга

26 березня 08:32

Центральний банк Кіпру переніс відкриття всіх банків країни на 28 березня. Дане рішення було переглянуто міністром фінансів країни в понеділок увечері.

 

Всі без винятку банки Кіпру відкриються для клієнтів у четвер, 28 березня, а не у вівторок, повідомив Центробанк республіки - відповідне рішення було прийнято міністром фінансів країни в понеділок увечері. Раніше повідомлялося, що більшість банків відновлять роботу вже 26 березня, і лише Bank of Cyprus і Popular Bank залишаться закритими до четверга.

Відкриття банків було відкладено через кілька годин після того, як президент Кіпру Нікос Анастасіадіс, повернувшись із Брюсселя, повідомив про введення тимчасового обмеження на рух капіталів.

З відкриттям банків гостру фазу кіпрської кризи можна вважати закінченою, хоча обмеження за платежами з них, ймовірно, збережуться до початку квітня 2013 року. Російські клієнти двох найбільших банків Кіпру, Bank of Cyprus (BoC) і Cyprus Popular Bank (CPB), незважаючи на вже обіцяну підтримку Росії на 250 млн євро, оплатять кризу "по повній програмі".

Нагадаємо, банківська система Кіпру була заблокована 16 березня після повідомлення про можливе списання частини коштів з усіх рахунків з метою набрати близько 5,8 мільярда євро - такою була умова надання фінансової допомоги європейськими країнами.

19 березня пропозицію про введення одноразового податку на депозити було відхилено парламентом країни, проте через декілька днів, після провалу переговорів з Москвою, уряд знову повернулася до розгляду цієї ідеї.

Очевидно, що Кіпр майже напевно втратить статус офшору. "Умови, на яких видадуть фінансову допомогу, вдарили по іміджу Кіпру, до того ж якийсь час за банківським сектором наглядатимуть європейські регулятори, а значить, таємницю вкладів зберегти буде складніше. !zn

Читайте також:

Єврогрупа зробить схему порятунку Кіпру шаблоном для інших країн

Кіпр приніс в жертву другий за величиною банк і уникнув банкрутства

Податку бути: Кіпр домовився з "трійкою" кредиторів про розмір збору з депозитів

Центробанк Кіпру почав реструктуризацію банків