Кількість ставок, які Україна хоче переглянути, не відповідає умовам СОТ

14 березня 23:00

В інтересах всіх членів СОТ, Україні слід відкликати своє повідомлення про перегляд тарифів, відзначає ЄС.

 

Євросоюз заявив про невідповідність кількості тарифних ставок, запропонованих Україною для перегляду, умовам угоди про тарифи й торгівлю СОТ. Про це сказано в повідомленні представництва ЄС в Україні.

"Відтоді, як Україна представила своє прохання в минулому жовтні, ЄС веде послідовну і дуже чітку лінію проти цієї пропозиції. ЄС вважає, що стаття 28 GATT (Генеральної угоди про тарифи й торгівлю), згідно з якою Україна зробила своє повідомлення, не призначена для перегляду такої великої частини зобов'язань щодо приєднання до СОТ, і немає прецеденту для таких серйозних змін, особливо так швидко після приєднання до організації. Нашу думку поділяє переважна більшість членів СОТ, більше 120 з них висловили свої побоювання з приводу наміру України на засіданні генеральної ради, що проходив у грудні 2012 року", - говориться в повідомленні.

Євросоюз зазначає, що таку точку зору підтримали понад 120 країн-членів СОТ, які досі стурбовані такими вимогами України.

Крім того, ЄС здивований заявою урядового уповноваженого з питань євроінтеграції Валерія П'ятницького про те, що ЄС не проінформував Україну про своє прохання відкликати вимоги про перегляд ставок.

У ЄС зазначають, що труднощі у врегулюванні цього питання викликані відмовою України надати повну інформацію про свої вимоги.

"Ми знаємо, яку 371 тарифну позицію України хотіла б змінити, але через 5 місяців після оголошення вимог, ми досі не знаємо, які нові тарифи будуть запропоновані, і не володіємо інформацією про компенсаційні заходи, які Україна повинна запропонувати нам", - сказано в повідомленні.

Раніше, СОТ закликала Україну відкликати нотифікацію про перегляд тарифів на 371 товарну позицію. !zn

Читайте також:

Валерій П'ятницький: "СОТ загине, якщо буде накладено вето на зміни"

США продовжують наполягати, що Україна підриває основи СОТ

У Кабміні передбачили загибель СОТ через скандал з переглядом мит

США слідом за ЄС будуть вимагати від України компенсацію за перегляд мит