Казахстан підписав договір про ЗВТ: для України ввели нові обмеження

04 жовтня 06:37

Сенат парламенту Казахстану прийняв Закон «Про ратифікацію Договору про зону вільної торгівлі». Положеннями договору передбачається збереження мит щодо імпорту українського цукру і горілки, експорту на нафтопродукти і метали.

 

Закон «Про ратифікацію Договору про зону вільної торгівлі прийняв сенат парламенту Казахстану на пленарному засіданні в четвер.

Метою договору є формування умов для вільного просування товарів між країнами СНД і вдосконалення правової бази міждержавних відносин з урахуванням принципів СОТ, випливає з висновку комітету з економічного розвитку та підприємництва палати

«Положення договору визначають безмитну торгівлю практично всіма товарами, за винятком їх окремих видів. Так, будуть застосовуватися мита щодо імпорту з України білого цукру і горілки», - йдеться в пояснювальній записці профільного комітету сенату, поширеній на пленарному засіданні в четвер.

Крім того, договір закріпить право Казахстану застосовувати експортні мита на окремі види товарів, в числі яких нафтопродукти, брухт чорних і кольорових металів, насіння ріпаку та соняшнику, природний газ та інші гази тощо.

Договір, підписаний у Санкт-Петербурзі 18 жовтня 2011 року вісьмома країнами - Росією, Вірменією, Білорусією, Казахстаном, Киргизією, Молдовою, Таджикистаном і Україною, розроблений для завершення введення повномасштабного режиму вільної торгівлі, передбаченого в якості пріоритетного напрямку Концепції подальшого розвитку СНД.

Закон про ратифікацію направляється на підпис президентові Казахстану Нурсултану Назарбаєву. Документ вважатиметься таким, що набрав чинності, після підписання його президентом і публікації в офіційних ЗМІ.

20 вересня угода про зону вільної торгівлі в рамках Співдружності Незалежних Держав для України, Росії та Білорусі набула чинності. !zn

Читайте також:

У Кабміні впевнені, що підвищення мит на сотні видів товарів не перешкодить створенню зони вільної торгівлі з ЄС

Набув чинності договір про зону вільної торгівлі в СНД

Вільну торгівлю з Туреччиною Україна може оформити вже до кінця року

Янукович схвалив створення зони вільної торгівлі з СНД