Казахстан готовий до падіння цін на нафту до 40 доларів

22 грудня 12:56

Назарбаєв чекає продовження гострої фази кризи протягом двох наступних років.

 

Залежний від експорту нафти Казахстан готовий до зниження зниження світових цін на нафту до 40 доларів за барель, заявив президент країни Нурсултан Назарбаєв.

"Населенню Казахстану не слід хвилюватися. У нас є план на той випадок, якщо ціна на нафту буде 70, 60, 50, 40 доларів за барель. Є резерви, які можуть підтримати населення, не допустити погіршення його життя", - сказав Назарбаєв в інтерв'ю казахським телеканалам.

Президент Казахстану вважає, що "нинішня... криза викликана зниженням цін на нафту і газ, а також санкціями проти Росії".

"Турбулентність в економіці може мляво тривати 10-20 років, тоді як гостра криза довго не триває. Якщо згадати, у 2007-2009 роках була криза, а в 2010 році ми вже стали підніматися. На цей раз кризові явища можуть захопити 2015-2016 роки. Але після криз зазвичай відбувається підйом економіки, через що збільшується споживання нафти і газу, що вплине на підвищення їх вартості", - зазначив він.

Читайте також: Пожвавлення на фондових ринках Азії зміцнює ціни на нафту

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв в понеділок, 22 грудня, повинен зустрітися в Києві з президентом України Петром Порошенком.