Кава може значно подешевшати через рекордний врожай

15 грудня 09:05

Рекордний врожай кави Робуста в основних країнах-виробниках обвалить, за прогнозами експертів, ціни на цей продукт у поточному сезоні.

 

Рекордний врожай кави Робуста у В'єтнамі та Бразилії і прогнозований найвищий за 16 років урожай в Індонезії збільшить пропозицію даного сорту кави, який використовується для приготування розчинної кави та еспресо, а уповільнення зростання світової економіки знизить попит.

Як пише Bloomberg з посиланням на прогноз Rabobank International, світове виробництво кави може зрости у 2011/12 маркетинговому році четвертий сезон поспіль, додавши 2,3% (до 55,98 млн мішків, або 3,36 млн тонн).

Так, зростання пропозиції може створити найбільший рівень запасів продукту за останні 4 роки, відзначають аналітики Macquarie Group Ltd. Пропозиція продукту підвищується на тлі зростання ризиків боргової кризи в Європі, яка може підірвати світову економіку. У дослідницькій компанії Euromonitor International Ltd. нагадують, що продажі кави впали вперше за 7 років у 2009 році, коли у світі почалася фінансова криза.

Згідно з опитуванням 13 трейдерів, проведеним Bloomberg, ціни на каву Робуста, які вже впали на 9% цього року, можуть обвалитися ще на 8,5% (до $1,750/т) до 30 червня, що є найнижчим рівнем із жовтня 2010 року.