Кабмін схвалив будівництво терміналу зрідженого газу в Україні

08 серпня 12:50

Уряд дав "зелене світло" ще одній можливості зменшити "газову" залежність від Росії, затвердивши документацію з будівництва LNG-терміналу під Одесою.

 

Кабінет міністрів України на засіданні 8 серпня затвердив техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) будівництва під Одесою терміналу з прийому зрідженого природного газу (LNG-термінал).

"Так, ми все затвердили", - повідомив після засідання уряду міністр енергетики Юрій Бойко.

У свою чергу, глава Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів уточнив, що документи затверджені без внесення будь-яких змін. "Кабмін без зауважень затвердив проект постанови про ТЕО нацпроекту LNG-термінал. Тобто, затверджені всі економічні показники, план-графік і організаційна модель", - сказав він.

Будівництво LNG-терміналу в Україні: подробиці

Як повідомлялося, проект буде фінансуватися за рахунок залучення приватних інвестицій, частка держави складе 25% +1 акція. Вартість безпосередньо будівництва заводу складе 846 млн євро, як і заявлялося раніше. Разом з тим, загальна сума необхідних коштів складе 969 млн євро, тому що ще у проекті ТЕО не враховувалися кошти на будівництво газопроводів для підключення до ГТС.

Запуск терміналу відбудеться в 2016 році, перший повний рік роботи - 2018-й. Після завершення будівництва терміналу Україна зможе отримувати до 10 млрд куб. м зрідженого газу на рік.

Таким чином Україна розраховує, що завдяки будівництву терміналу скрапленого газу скоротиться імпорт і споживання російського газу. З самого початку термінал був розрахований на прийом азербайджанського палива. Крім того, скраплений газ може постачатися з Туреччини, Катару або інших країн. !zn

Читайте також:

Україна домовилася про кредит на будівництво LNG-терміналу

Іспанці запевняють, що український LNG-термінал не стане довгобудом

Україна домовляється з Катаром, Алжиром і США про постачання зрідженого газу

Український LNG-термінал буде побудований за зразком терміналу в Валенсії