Кабмін пропонує скасувати монополію БТІ з 2013 року

11 квiтня 10:18

Пропонується демонополізувати сферу технічної інвентаризації нерухомості та дозволити з 2013 року створювати приватні БТІ, видаючи їм відповідні ліцензії. Також буде дозволено проходити техінвентаризацію тільки один раз, але обов'язково, а термін процедури не має перевищувати 30 днів. Щоб уникнути завищення вартості послуг встановлюються економічно обґрунтовані ціни.

 

Кабінет міністрів України (КМУ) пропонує скасувати з 1 січня 2013 року монопольне право Бюро технічної інвентаризації (БТІ) на надання послуг з проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна.

Відповідний урядовий проект "Закону про технічну інвентаризацію об'єктів нерухомого майна" №10286-1 зареєстровано у Верховній Раді 10 квітня.

Як говориться у пояснювальній записці, законопроект спрямований "на усунення монополії комунальних підприємств і створення прозорого та конкурентного середовища у сфері технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна".

На думку розробника закону - ним виступило Міністерство юстиції, - прийняття закону "скоротить час і спростить процедуру проведення техінвентаризації, а також дозволить громадянам вільно обирати суб'єкт, який буде проводити технічну інвентаризацію нерухомого майна".

Зокрема згідно зі ст.3 законопроекту, послуги громадянам зможуть надавати не тільки комунальні підприємства (БТІ). Проводити технічну інвентаризацію дозволять фізособам-підприємцям, а також юрособам за умови отримання ліцензії і наявності у штаті трьох фахівців, які мають кваліфікаційний сертифікат.

Експерти, які бажають надавати послуги з технічної інвентаризації (фізособи-громадяни України або іноземці), згідно зі ст.4 повинні будуть надати документи про відповідну освіту і пройти атестацію. У результаті вони отримають сертифікат, який підтвердить їхнє право працювати у даній сфері. При цьому їх можуть позбавити такого сертифікату у разі виявлення порушень.

Процедуру технічної інвентаризації, достатньо буде пройти тільки один раз (первинна процедура є обов'язковою).

Технічна інвентаризація нерухомості буде обов'язковою лише перед прийняттям в експлуатацію (у тому числі після реконструкції та капітального ремонту), а також перед проведенням держреєстрації права власності на об'єкт незавершеного будівництва та в разі держреєстрації припинення права власності на об'єкт нерухомості у зв'язку з його знищенням.

В інших випадках технічна інвентаризація проводиться за бажанням замовника, при цьому забороняється вимагати її проведення у не передбачених вище випадках.

Таким чином, при купівлі-продажу нерухомості не знадобиться кожного разу давати запит у БТІ - тільки за домовленістю сторін.

Термін проведення технічної інвентаризації з видачею відповідних документів не повинен перевищувати 30 календарних днів.

Щоб уникнути завищення вартості послуг будуть встановлені економічно обґрунтовані ціни, розраховані центральним органом влади.

Роботи з технічної інвентаризації виконуються на замовлення і з обов'язковою участю замовника або уповноваженої ним особи, в присутності яких проводиться обстеження. Результати будуть фіксуватися в абрисі з обов'язковим підписанням замовником або уповноваженою ним особою відповідних документів.

Вся інформація буде вноситися до Державного реєстру прав на нерухоме майно, матеріали технічної інвентаризації є власністю держави.

Закон набуває чинності з наступного дня після його опублікування, окрім статей 3, 4 і 12, які набирають чинності з 1 січня 2013 року (статті стосуються визначення суб'єктів і виконавців техінвентаризації). Таким чином передбачається, що БТІ проводитимуть техінвентаризацію до 1 січня 2013 року. При цьому якщо роботи розпочато до 31 грудня 2012 року, вони повинні бути завершені протягом місяця, до 30 січня 2013-го.

Раніше у Мін'юсті анонсували, що функції реєстрації прав на нерухоме майно можуть бути передані від БТІ до Державної реєстраційної служби України (Укрдержреєстру) вже з II кварталу 2012 року.

ZN.UA повідомляло, що президент України Віктор Янукович доручив уряду зменшити кількість дозвільних документів і довідок, які громадяни зараз отримують у Бюро технічної інвентаризації (БТІ). !zn

Читайте також:

Близнюк хоче створити приватні БТІ і видавати їм ліцензії

БТІ залишаються в законі ще рік - Янукович підписав закон

Янукович хоче скасувати довідки з БТІ і дозволити вільну перепланування квартир

Дерегуляція БТІ буде на руку тільки шахраям і аферистам, - думка