Кабмін планує заборонити вилучати документи при перевірках підприємств без рішення суду

25 травня 05:57

В уряді мають намір законодавчо заборонити без рішення суду вилучати документи і комп'ютери. Причиною називають той факт, що після перевірки підприємства часто зупиняються, і сотні людей залишаються без роботи.

 

У Кабінеті міністрів України планують заборонити правоохоронним органам при перевірках підприємств вилучати документи, комп'ютери без рішення суду. Про це повідомив перший-віце-прем'єр Валерій Хорошковський виданню "Коммерсант-Украина".

Ще одна зміна, яку обіцяють ініціювати в уряді - обмеження прав перевіряючих. "Необхідно законодавчо заборонити без рішення суду вилучати документи, комп'ютери. Зараз після перевірки підприємства часто зупиняються, і сотні людей залишаються без роботи", - пояснив Хорошковський.

За його словами, зміни будуть також стосуватися структури та повноважень перевіряючих та правоохоронних органів. "Якщо в підприємствах немає частки державної власності і вони не оперують державними коштами, може бути єдиний орган, який приходить з перевіркою, - податкова інспекція. Якщо ж є бюджетні кошти, повинен бути також визначений лише один орган (додатково), що має право на перевірку", - пояснив перший віце-прем'єр.

Президент України Віктор Янукович 24 травня провів засідання Ради регіонів, де однією з головних тем обговорення стала необхідність поліпшення бізнес-клімату та інвестиційної привабливості країни. Президент зупинився на проблемах, які створює агресивний контроль бізнесу регулюючими і перевіряючими органами.

Янукович сказав присутнім, що знає про конкретні проблеми бізнесу, але утримався від прикладів: "Я приймаю особисто і підприємців, і представників місцевих органів самоврядування. У мене є випадки кричущих порушень, які стосуються і дрібного, та середнього бізнесу, але я не буду їх тут наводити". Він зазначив, що багато чув про проблеми, які створюють перевірки, що проводяться МНС, Державною санепідемслужбою, органами архітектурного контролю.

Закрита частина засідання Ради регіонів тривала три години замість запланованої години. "І президент, і перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський, та інші доповідачі критикували існуючу систему (контролю за діяльністю бізнесу). Президент доручив керівництву уряду запропонувати принципи зміни законодавства у цій сфері. Схоже, щось дійсно зміниться - такої жорсткої критики з цього приводу ніколи не звучало", - повідомив один з членів Ради регіонів, мер Львова Андрій Садовий.

Відзначимо також, що на засіданні Ради регіонів президент доручив прем'єр-міністру Миколі Азарову розібратися, хто з міністрів гальмує реформи. !zn

Читайте також:

Янукович визнав уповільнення економіки

Янукович доручив Азарову звільнити міністрів-саботажників

Податкова пообіцяла мораторій на перевірки малого бізнесу до кінця року

Податкова каже, що майже вдвічі скоротила кількість перевірок малого бізнесу