Кабмін хоче позичати ще й у євро

26 березня 12:05

Через падіння попиту на гривневі облігації держпозики (ОВДП) уряд у кінці минулого року змушений був почати випускати доларові папери, але і на них попит також впав. У зв'язку з цим Кабмін вирішив спробувати позичати на внутрішньому ринку ще й у європейській валюті.

 

Міністерство фінансів України зможе пропонувати до продажу короткострокові або середньострокові купонні облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) як у доларах, так і в євро.

Відповідні поправки у порядок їх випуску та розміщення уряд вніс постановою №233 від 12 березня, яку оприлюднено в понеділок.

Згідно з нею, номінальна вартість облігацій може скласти 1 тис. євро.

Як повідомляло раніше ZN.UA, зараз держава шукає можливості для залучення вільної валюти всередині країни для фінансування дефіциту бюджету і повернення зовнішніх боргів. Випуск валютних ОВДП дозволяє уряду це зробити. У свою чергу банки заявляли, що готові позичати державі валюту.

Як повідомлялося, у зв'язку з падінням попиту на гривневі ОВДП уряд наприкінці 2011 року в екстреному порядку провів через Верховну Раду закон про можливість випуску валютних ОВДП: вони можуть оплачуватися і погашатися у валюті, як і процентний дохід за ними. У той же час операції з ними на вторинному ринку здійснюються у гривні.

Перші первинні аукціони з розміщення валютних ОВДП пройшли 16 грудня 2011 року. На них були продані річні папери під 8-9,3% річних на загальну суму $227,2 млн. З кожним наступним аукціоном попит істотно падав. В цілому цих облігацій в 2011 році було продано на $336,3 млн.

У 2012 році продажі валютних ОВДП склали $453,7 млн. Зокрема, на останніх аукціонах 20 березня було продано 18-місячні валютні облігації на $47,49 млн під 9,3% річних.

Мінфін також заявляв про плани залучення до купівлі валютних ОВДП населення.

Нагадаємо, згідно з держбюджетом-2012, обсяг державних запозичень прогнозується на суму 98,5 млрд грн, при цьому акцент планується зробити саме на внутрішньому ринку. !zn

Читайте також:

Янукович дозволив Азарову позичати у валюті

Глава Мінфіну агітував банкірів позичати більше грошей уряду

НБУ: Банки перестали позичати валюту за кордоном - вигідніше позичати в Україні


НБУ хоче, щоб валюта українців працювала на економіку