Кабмін завищив макропрогнози, але дохідна частина держбюджету - реалістична, відзначають експерти

30 квiтня 16:21

При підготовці бюджету Мінфін абстрагувався від офіційного макроекономічного прогнозу: було закладено зростання доходів лише на рівні 4,5% до фактичного показника 2012 р. Тобто насправді бюджет побудований на меншому прогнозі зростання номінального ВВП.

 

Враховуючи поточну динаміку економіки, уряду потрібно переглянути макропрогнози у бік зменшення (взявши за основу, наприклад, прогноз МВФ про "нульове" зростання ВВП України у поточному році). Але це не обов'язково має означати скорочення обсягу видатків бюджету.

Таку думку у коментарях DT.UA висловив екс-віце-прем'єр з економічних питань, старший радник "Альфа-Банку" (Україна) Роман Шпек.

"При підготовці бюджету Мінфін дещо абстрагувався від офіційного макроекономічного прогнозу. У держбюджеті було закладено зростання доходів лише на рівні 4,5% до фактичного показника 2012 р. Тобто насправді бюджет побудований на меншому прогнозі зростання номінального ВВП", - констатував фінансист.

На цю ж маніпуляцію вказує і начальник відділу аналізу та досліджень "Райффайзен Банку Аваль" Дмитро Сологуб.

"Чотиривідсоткове збільшення доходів бюджету порівняно з результатом минулого року приблизно відповідає нашим оцінкам темпу зростання номінального ВВП. Швидше за все, планові показники доходів базувалися на більш консервативних макропоказниках", - погоджується аналітик.

У свою чергу директор департаменту податкової політики Інституту бюджету і соціально-економічного розвитку Артем Рудик звернув увагу на непогану динаміку податкових платежів. За січень-лютий надходження податку на прибуток збільшилися на 23,1%, ПДВ - на 28,6, акцизного податку з вироблених в Україні товарів - на 15,3% тощо. Неподаткові надходження, що демонстрували в минулому році рекордні темпи приросту, практично не збільшуються. Таким чином, їхный потенціал може бути використано пізніше, у другій половині року, у т.ч. в частині коштів, що перераховуються НБУ до бюджету. "Зараз існує певний запас дохідної міцності", - вважає експерт.

Нагадаємо, що за перший квартал 2012 р. доходи держбюджету (без трансфертів) збільшилися на 8,4%. Дефіцит (4,2 млрд грн) виявився меншим від запланованого і становить лише 8,3% від затвердженого парламентом річного показника (50,5 млрд грн).

Більше читайте у статті Василя Пасочника "Держбюджет-2013 та ефекти кривих дзеркал" у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

Янукович доручив уряду переглянути бюджет-2013

Рада у першому читанні схвалила оформлення заборгованості бюджету векселями

Кабмін вирішив доопрацювати "нереалістичний" прогноз держбюджету на 2014-2015 роки