Кабмін відновив дію угоди про розподіл продукції з Vanco

12 лютого 15:52

Кабмін відновив дію розпорядження про розподіл вуглеводнів, які видобуваються у межах Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря.

 

Кабінет міністрів України відновив дію угоди про розподіл продукції, яка видобуватиметься в межах Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря, з компанією Vanco.

Про це йдеться у відповідному розпорядженні Кабінету міністрів №58 від 11 лютого 2013 року.

Скасувати розпорядження Кабінету міністрів України від 21 травня 2008 року № 740 "Про припинення Угоди між Кабінетом міністрів України і компанією "Венко інтернешнл лімітед" про розподіл вуглеводнів, які будуть добуватися в межах Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря", - йдеться в документі.

Тим самим Кабмін відновив дію розпорядження №828 від 3 жовтня 2007 року "Про підписання Угоди між Кабінетом міністрів України і компанією "Венко інтернешнл лімітед" про розподіл вуглеводнів, які видобуваються у межах Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря".

Як раніше повідомлялося, 30 січня 2013 року міністр екології і природних ресурсів України Олег Проскуряков повідомив журналістам, що Стокгольмський арбітраж у кінці грудня 2012 року затвердив мирову угоду між Vanco і державою Україна, зазначивши, що в процесі укладання цієї угоди ніяких перепоступок правами і обов'язками не було.

Стокгольмський арбітражний суд відмовився коментувати мирову угоду між Україною і компанією Vanco, посилаючись на конфіденційність інформації.

У 2006 році компанія Vanсo International Ltd виграла перший відкритий конкурс і уклала в жовтні 2007 року з Кабінетом міністрів України угоду про розподіл продукції (УРП), яка видобуватиметься в межах Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря.

Vanco International передала всі права і обов'язки щодо УРП компанії Vanco Prykerchenska, яку контролюють в рівних частках Vanco International, ДТЕК, Shadowlight Investments Limited бізнесмена Євгена Новицького, а також компанія Integrum Technologies Limited.
Нагадаємо, що 25 квітня 2008 року Мінприроди анулювало ліцензію компанії Vanco Prуckerchenska Ltd на користування надрами.

21 травня 2008 року Кабмін прийняв рішення про односторонній вихід з угоди з компанією Vanco про розподіл продукції.

17 липня 2008 року компанія Vanco Prуckerchenska почала арбітражний процес проти України відповідно до вимог Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольма (Швеція) щодо конфлікту з УРП.

У липні 2010 року держава Україна і компанія Vanco Prуckerchenska припинили арбітражний процес у Стокгольмському арбітражному суді і почали переговори з мирного врегулювання суперечки стосовно Угоди про розподіл продукції.

У липні 2011 року уряд оприлюднив розпорядження від 11 квітня 2011 р. про схвалення Кабінетом міністрів Мирової угоди між державою Україна і компанією Vanco Prуckerchenska Ltd.

Документом Міжвідомчої комісії з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції доручено визначити вповноважених осіб для підписання Мирової угоди.

Крім того, комісії доручено після винесення Арбітражним трибуналом при Арбітражному інституті Торгової палати м. Стокгольма рішення на узгоджених умовах забезпечити внесення змін до Угоди про розподіл вуглеводнів, які будуть видобуватися в межах Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря, між державою Україна і компанією Vanсo International Ltd згідно з мировою угодою.

14 січня 2013 року комісія із захисту конкуренції Республіки Сербія надала дозвіл найбільшому енергохолдингу України ДТЕК на придбання компанії Vanco Ukraine (Британські Віргінські острови). !zn

Читайте також:

Чорноморський шельф на пред'явника

Метушня навколо Vanco: нотатки стороннього

Vanco Prykerchenska Ltd. Спроба номер два

В Ахметова тепер - свій "Нафтогаз"