Кабмін ухвалив рішення про націоналізацію "Приватбанку"

19 грудня 00:11

Правління банку очолить екс-міністр фінансів Олександр Шлапак.

 

Кабінет міністрів України на засіданні у неділю, 18 грудня, прийняв рішення про націоналізацію ПАТ "Приватбанк".

"Беручи до уваги результати засідання Ради національної безпеки та оборони України, уряд підтримав пропозицію Національного банку та Ради фінансової стабільності про перехід ПАТ "Приватбанк" у стовідсоткову державну власність", – повідомила прес-служба українського уряду.

На засіданні Кабміну, присвяченому питанням забезпечення фінансової стабільності в країні, було прийнято рішення, що власником 100% акцій "Приватбанку" стане госудаств в особі Міністерства фінансів.

В уряді запевнили, що Мінфін гарантує безперебійне функціонування цієї установи та збереження коштів його клієнтів, і що дії по націоналізації "Приватбанку" проводяться за підтримки та в чіткій координації з міжнародними фінансовими організаціями.

Голова Національного банку України Валерія Гонтарєва та міністр фінансів Олександр Данилюк повідомили, що приватні акціонери "Приватбанку" звернулися до уряду з пропозицією, щоб держава в інтересах клієнтів банку стало його повним власником.

У Кабміні уточнили, що перехідний період роботи банку розпочнеться з 19 грудня. Держава повинна забезпечити стабільну роботу банку в звичайному для клієнтів режимі.

В уряді наголосили, що приятое рішення врятувало від падіння як "Приватбанк", так і всю банківську систему України.

Вранці в понеділок офіційні заяви про націоналізацію найбільшого комерційного банку України зроблять президент України Петро Порошенко і прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Глава НБУ Валерія Гонтарєва і міністр фінансів Олександр Данилюк о 8:30 дадуть спільну прес-конференцію, на якій повідомляє деталі прийнятих рішень.

Перший заступник голови правління "Приватбанку" Олег Гороховський, у свою чергу, заявив, що рішення про націоналізацію "Приватбанку" було прийнято на тлі безпрецедентної інформаційної атаки на банк.

"Кожен день ми оновлювали рекорди за кількістю коштів, виданих переляканим клієнтам в банкоматах і відділеннях. Наша банкоматна мережа останні дні видавала більше 2 мільярдів гривень на день. При тому, що попередні рекорди ледве дотягували до 1,5 мільярдів у найбільш пікові дні... Рішення про добровільну й мирну передачу банку у володіння державі було прийнято в той момент, коли ми зрозуміли, що цю інформаційну атаку ми не можемо пережити, і що під загрозою можуть опинитися наші клієнти",– написав Гороховський на своїй сторінці у Facebook у ніч на понеділок, 19 грудня.

Він також повідомив, що місце Олександра Дубілета на чолі правління "Приватбанку", займе Олександр Шлапак, який раніше очолював Міністерство фінансів, Міністерство економіки, обіймав посади заступника голови НБУ, голови Держказначейства, а також працював на різних посадах у топ-менеджменті "Приватбанку".

"У банку з'явиться новий голова правління, Олександр Шлапак, який сформує нову команду топ-менеджерів. Стара команда готова й надаватиме їм усіляку підтримку", – запевнив Гороховський.

Нагадаємо, що раніше повідомлялося про те, що Кабмін готується до націоналізації "Приватбанку". Також повідомлялося, що бізнесмен Ігор Коломойський та інші акціонери "Приватбанку" погодилися з необхідністю його націоналізації.

Експерт Економічного дискусійного клубу Євген Олейніков раніше заявив DT.UA , що націоналізація "Привату", щоб не викликати обвал національної банківської системи, потребує коштів у сумі, порівняної з сумою зобов'язань банку, тобто близько 230 млрд грн. За даними НБУ, частка додаткового кредитного ризику "Приватбанку" становить 96,6 мільярдів гривень.

Детальніше про сценарії та проблеми можливої націоналізації "Приватбанку" читайте в статті Юлії Самаєвої ""Приват" - держава: за хід до мату" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".