Кабмін схвалив законопроект, що ліквідує витік з бюджету десятків мільярдів

16 сiчня 15:20

Кабмін зібрався покласти кінець схемі, завдяки якій з-під оподаткування щорічно виводиться до 100 млрд грн. Очікується, що ініціатива зустріне серйозний опір з боку великого бізнесу.

 

Кабінет міністрів на своєму засіданні 16 липня схвалив законопроект про трансферне ціноутворення, покликаний ліквідувати схему зловживань при зовнішньоекономічних операціях, за якою держбюджет щороку недоотримує десятки мільярдів гривень. Про це ZN.UA повідомило джерело в уряді.

Документ викликав бурхливу дискусію в уряді - найбільше зауважень він викликав у віце-прем'єрів Юрія Бойка і Олександра Вілкула, а також глави Міненерго Едуарда Ставицького.

Доповідачем щодо законопроекту виступив міністр доходів і зборів Олександр Клименко. У своїй доповіді він підкреслив, що документ направлений проти фінансово-промислових груп, які виводять з-під оподаткування десятки мільярдів гривень. Міністр відзначив важливість появи такого законопроекту у зв'язку з запланованим на кінець січня приїздом до України місії МВФ.

Разом з тим, Кабмін дав тиждень, щоб Мін'юст усунув наявні в законопроекті неточності. Зокрема, Мін'юсту запропоновано визначити, яка інстанція - Мінекономіки чи суд - буде вирішувати суперечки між податковою і експортерами. Також пропонується уточнити процедуру визначення референтних цін на товари, що експортуються.

Як повідомляло ZN.UA, за підрахунками податківців, за допомогою трансфертного ціноутворення (ТЦ) з України за кордон виводиться з-під оподаткування до 100 млрд грн щорічно, в результаті чого держбюджет недоотримує 20-25 млрд грн.

Сама схема вже давно і добре відома. Вона полягає переважно в тому, що вироблена в Україні продукція продається пов'язаним структурам за заниженими цінами у країни з більш низьким, ніж у нашій країні, податковим навантаженням. Причому реалізується таким чином більше половини (54%) українського товарного експорту.

Ініціаторами законопроекту є перший віце-прем'єр Сергій Арбузов, глава Міндоходів Олександр Клименко і міністр фінансів Юрій Колобов.

Олександр Клименко раніше висловлював упевненість, що закон про трансферне ціноутворення буде прийнятий Верховною Радою і набуде чинності до кінця 2013 року. Незважаючи на це, експерти впевнені, що проходження законопроекту у парламенті не буде легким.

Один із членів Кабінету міністрів у коментарі ZN.UA припустив, що документ, який серйозно що зачіпає інтереси великого бізнесу, буде максимально "вихолощений" в парламентському комітеті і сесійній залі.

Таким чином, вважає джерело в Кабміні, прийнятий у результаті закон не принесе ані великої користі бюджету, ані значного збитку спонсорам парламентських фракцій. !zn

Читайте також:

Кабмін підготував радикальні заходи щодо наповнення бюджету на 2013 рік

Податкова взялася ліквідувати схему, за якою бюджет щороку недоотримує до 20% ВВП

Велике олігархотрясіння: show must go on?

Україна й Кіпр ліквідували податковий рай для українських олігархів