Кабмін пішов на поступки "ЛУКОЙЛу" заради запуску "Карпатнафтохіму"

19 квiтня 10:33

Кабміну у спробах запустити промислові підприємства, що простоюють, доводиться йти на поступки. Наприклад, в уряді пообіцяли відшкодувати "Лукойлу" 1,1 млрд грн податку на додану вартість.

 

У четвер, 18 квітня, уряд підписав меморандум про взаєморозуміння з російським "ЛУКОЙЛом" про початок роботи "Карпатнафтохіму", який передбачає быльше поступки України, ніж "ЛУКОЙЛа". Так, Кабмін надав російській нафтовій компанії пільгові умови роботи на ринку, отримавши від неї гарантії завантаження підприємства та інвестицій у розмірі $ 100 млн.

Згідно з текстом документа, який опинився в розпорядженні "Коммерсант-Украина", "Лукойл" зобов'язується відновити роботу ТОВ "Карпатнафтохім" до середини липня; зберегти робочі місця і рівень заробітної плати на підприємстві; забезпечити стабільне збільшення обсягів виробництва, залучити $ 100 млн протягом 2013-2016 років за програмою стратегічного розвитку підприємства; забезпечити будівництво нових потужностей нафтохімічного комплексу України - зокрема вжити заходів щодо будівництва розсолопромислів на Верхнє-Струтинському родовищі кам'яної солі і забезпечити споживання теплової енергії, що виробляється Калуською ТЕЦ "Укрінтеренерго".

У свою чергу держава пішла на більш серйозні поступки.

Кабмін погодився з тим, що "Лукойл" виконав всі свої інвестзобов'язання щодо підприємства. В уряді пообіцяли відшкодувати "Лукойлу" 1,1 млрд грн податку на додану вартість. Влада зобов'язалися рекомендувати ДПЗД "Укрінтеренерго" знизити тарифи Калуської ТЕЦ на виробництво теплової енергії для підприємства на 35%; вжити заходів до зниження на 20% діючих тарифів на перевезення залізничним транспортом бутану, прямогонного бензину і технічної солі, які використовуються як сировина для виробництва. Кабмін має намір ввести нульову ставку ПДВ на імпорт етилену, який застосовується як сировина для "Карпатнафтохіму", і звільнити від акцизного собору деякі інші види сировини, необхідні для підприємства. Водночас внутрішній ринок повинен бути закритий від конкуруючої продукції шляхом підвищення до 6,5% мита на імпортований в Україну полівінілхлорид. Також необхідно буде провести антидемпінгове розслідування стосовно імпортерів полівінілхлориду зі США. Кабмін буде сприяти погашенню заборгованості КП "Водотеплосервіс" перед підприємством, проведенню переговорів з Росією про отримання "Лукойлом" дозволу на транспортування узбецького газу для потреб заводу, а також проведе переговори про скасування Росією експортного мита на сировину для підприємства. Нарешті, держава обіцяє сприяти ТОВ "Карпатнафтохім" у здійсненні ним операцій з постачання сировини на митну територію України для завантаження виробничих потужностей підприємства.

"Карпатнафтохім" - найбільша нафтова компанія в Україні. Створена у 2004 році на базі потужностей підприємства "Оріана". 76,04% акцій "Карпатнафтохіму" контролює "Лукойл", решта - ФДМУ. За підсумками 2011 року підприємство отримало збиток у розмірі $ 120,3 млн при запланованому прибутку $ 35,5 млн. Фінансові показники за 2012 рік не оголошуються.

До кінця 2012 р. положення "ЛУКОЙЛа" в Україні стало вкрай невтішним. Незважаючи на те, що і Придніпровські нафтопроводи, і Одеса-Броди зупинилися ще в 2011 р., маршрути постачань нафти українська влада так і не відкрила. Крім того, "ЛУКОЙЛ" був змушений зупинити найпотужніший український актив - калуський "Карпатнафтохім", в який, за даними власника, було вкладено близько $ 500 млн.

Виробництво на підприємстві, запинене у вересні 2012 року, мало відновитися в січні, але запуск був відкладений до травня через подорожчання сировини. !zn

Читайте також:

"ЛУКОЙЛ" продав Одеський НПЗ власнику "Газ Україна"

Щойно куплений Курченком Одеський НПЗ можуть перепродати кіпрській Empson

Ахметов узяв під контроль скандальне "Нафтогазвидобування", що належало Шуфричу і Рудьковському