Кабмін очікує зростання ВВП в 2014 році на рівні 3%

10 квiтня 19:48

Проект основних напрямів бюджетної політики на 2014 рік, внесений Кабміном до парламенту в середу, 10 квітня, побудований на прогнозі зростання реального валового внутрішнього продукту 3% і інфляції 8,3%.

 

Кабінет міністрів України прогнозує зростання реального валового внутрішнього продукту в 2014 році на 3%. Такий прогноз в урядовому проекті постанови про основні напрями бюджетної політики на 2014 рік, зареєстрованому в Верховній Раді.

"При визначенні основних напрямів бюджетної політики на 2014 рік враховано наступні основні прогнозні макропоказники економічного і соціального розвитку України на 2014 рік: номінальний валовий внутрішній продукт - 1694,8 млрд грн; валовий внутрішній продукт реальний, темпи зростання - 103%", - вказується в проекті постанови.

За прогнозом, зростання базового індексу споживчих цін буде утримано на рівні 4-6%, що відповідає цілям на середньострокову перспективу, встановленим в основних принципах грошово-кредитної політики на 2013 рік. Разом з тим, нестабільність на світових фінансових і товарних ринках приведе до виникнення об'єктивних ситуативних коливань цін, включаючи ціни на енергоносії, з метою забезпечення беззбиткової роботи окремих галузей економіки, що може призвести до тимчасового коливання індексу споживчих цін, який складе до кінця 2014 року 8,3%. Кабмін також прогнозує, що індекс цін виробників у наступному році складе 108,6%.

Кабмін очікує, що рівень безробіття, визначений за методологією Міжнародної організації праці, в 2014 році складе 7,1-7,4%.

Як наголошується в документі, для розрахунку бюджетних показників будуть використовуватися припущення щодо офіційного обмінного курсу гривні до долара у середньому на рік і на кінець року, враховані в розрахунках основних прогнозних макропоказників економічного і соціального розвитку України на 2014 рік, виходячи з положень, визначених основними принципами грошово-кредитної політики Національного банку.

Зазначені макропоказники можуть бути уточнені після опублікування звітної статистичної інформації за 2012 рік, оперативних даних про поточний стан соціально – економічної ситуації в 2013 році і прийняття Кабміном рішення щодо прогнозу макроекономічних показників на 2014 рік і враховані при підготовці проекту Державного бюджету України на 2014 рік.

Разом з тим, експерти державних інститутів, інвестиційних компаній, банків і неурядових аналітичних центрів, які взяли участь у складанні квітневого консенсус-прогнозу під егідою Міністерства економічного розвитку і торгівлі, погіршили оцінки зростання ВВП України в 2013 році.

Зростання реального валового внутрішнього продукту України в 2013 році складе лише 1,2%, хоча уряд очікує динаміку на рівні 2,5-3,4%, вважають вони.

Згідно з консенсус-прогнозом, інформація про який розміщена на веб-сайті МЕРТ, усереднена квітнева оцінка економічної динаміки в поточному році на 1,7 процентного пункту менше зробленої в листопаді 2012 року. При цьому експертні оцінки перебували в квітні в діапазоні від скорочення на 5,4% до зростання на 3%. !zn

Читайте також:

Азаров: Україна за рівнем ВВП знаходиться "десь у 1980 році"

Держстат поліпшив оцінку падіння ВВП України в IV кварталі 2012 року

Економіка України в січні впала ще на 0,5%

Економіка України офіційно вступила в стадію рецесії