Кабмін нарешті вирішив заборонити в Україні фінансові піраміди

12 березня 16:01

Уряд схвалив проект закону про заборону фінансових пірамід на зразок МММ. Їх організаторів хочуть карати позбавленням волі на строк до 8 років.

 

Уряд схвалив законопроект, що передбачає заборону фінансових пірамід в Україні. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні 11 березня, повідомила прес-служба Кабміну.

Проектом передбачено на законодавчому рівні визначити саме поняття "фінансова піраміда", встановити заборону на її створення, сприяння діяльності та розповсюдження відповідної реклами.

За організацію або сприяння діяльності фінансової піраміди передбачено встановити кримінальну відповідальність. Максимальне покарання - за створення пірамід групою осіб в особливо великих розмірах - позбавлення волі до восьми років з конфіскацією майна.

"Ухвалення закону покликане зменшити соціальну напругу в суспільстві і підвищити рівень довіри громадян до фінансових установ і послуг, які ними надаються, посилити захист майнових прав та інтересів громадян України. Зараз черга за Верховною Радою, на розгляд якої буде направлено законопроект", - наголошується в повідомленні прес-служби.

В уряді також зазначили, що останнім часом в Україні почастішали випадки шахрайства з допомогою фінансових пірамід. Однак чинне законодавство недостатньо захищає громадян від таких угод - зокрема, в даному випадку не можна застосувати закон "Про захист прав споживачів".

Новий документ був розроблений Національною комісією, яка здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. !zn

Читайте також:

Forbes склав список 10 найбільших фінансових аферистів світу

Податкова міліція відмовилася розслідувати діяльність МММ-2011 в Україні

Шахраї за кілька годин зняли майже вісім мільйонів з банківських карт пенсіонерів

У МММ веде жадібність, а не фінансова безграмотність