Кабмін має намір реорганізувати Аграрний фонд з регулятора у звичайне акціонерне товариство

18 сiчня 10:12

На підтримку аграріїв у держбюджеті зазвичай коштів немає, а на створення нової структури з фінансуванням в 5 млрд грн планується знайти. Експерти вважають, що створення нової структури призведе до масштабних зловживань з боку чиновників.

 

У Мінагрополітики вирішили ліквідувати Аграрний фонд (АФ), який зараз є регулятором, від роботи якого залежить продовольча безпека країни, і передати його повноваження однойменному акціонерному товариству. Це ПАТ буде займатися фінансуванням аграріїв, на що планується виділити цілих 5 млрд грн.

Проект постанови про реформування фонду МінПА планує подати на розгляд уряду на одному з найближчих засідань, повідомив генеральний директор АФ Ігор Якубович. За його словами, 100% акцій нової компанії будуть перебувати в держвласності.

Чиновник стверджує, що зараз Фонд є спеціалізованою бюджетною установою і обслуговується виключно на казначейських рахунках, що не дозволяє йому ефективно виконувати свої функції.

Однак, окрім інтервенцій, ПАТ буде також виконувати функції інвестора аграрного сектору. Гроші будуть отримані за рахунок випуску ОВДП на 5 млрд грн. Фінансувати аграріїв планується через інвестиційні та лізингові програми, пише "Коммерсант-Украина".

"Україна може щорічно збирати 80 млн т зерна (у 2011-2012 маркетинговому році було зібрано 46,2 млн т - ред.) і повністю забезпечити себе овочами та фруктами. Але для цього потрібні інвестиції у виробництво залізничних вагонів, елеваторні потужності та зрошувальні системи, вимагає вкладень і м'ясо-молочна промисловість. Саме ці першочергові проекти і планується фінансувати",- заявив Якубович.

Самі аграрії звертають увагу, що потребують саме "довгих грошей" - кредитів терміном мінімум на п'ять років під 3-5% річних, а пропоновані їм сьогодні кошти під 25% річних на один-два роки не допоможуть".

Однак, якщо нове ПАТ буде пропонувати ставки нижче ринкового рівня, який встановлюють банки, то ця організація просто "перетвориться на дотаційно-корупційну структуру".

Фахівці з макроекономіки також вважають недоцільною реформу АФ.

"Це не що інше, як пряме фінансування аграріїв з держбюджету. Для цього не потрібно створювати нову структуру, досить робити це за рахунок державних програм або пільгових кредитів держбанків. Проблема в тому, що на ці цілі в держбюджеті коштів немає, а на створення нової структури зі статутним фондом 5 млрд грн планується знайти",- говорить виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. На його думку, для розвитку сільського господарства в Україні необхідно створити в першу чергу сприятливі інвестиційні умови. "Тоді інвестиції самі потечуть в галузь,- вважає він.- А зараз у мене є сумніви в тому, що АФ буде ефективно використовувати державні кошти". !zn

Читайте також:

З Аграрного фонду вкрали 15 тис. тонн зерна кукурудзи

Рахункова палата: Аграрний фонд повністю втратив функції регулятора цін

Аграрний фонд на закупівлю зернових у селян втратив 100 мільйонів?