Кабмін готує інвентаризацію громадського майна часів СРСР

14 лютого 09:17

В уряді планують зробити перший крок до націоналізації частини майна профспілок.

 

Кабінет міністрів готується провести інвентаризацію майна громадських організацій колишніх часів СРСР.

Відповідний проект постанови був розміщений 13 лютого на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі, повідомляє "Комерсант-Україна".

Згідно з документом, така інвентаризація повинна бути проведена Фондом держмайна (ФДМ) у шестимісячний термін. Для цього ФДМ повинен всього за місяць визначити методику інвентаризації і створити регіональні комісії.

Інвентаризації підлягає все майно громадських організацій колишнього СРСР, що на 24 серпня 1991 року знаходилося на території України. У тому числі - передане в оренду, для ведення спільної діяльності, у концесію, управління, статутні капітали компаній.

Ревізія торкнеться земельних ділянок, будівель, споруд, машин, обладнання, фінансових активів, а також нематеріальних активів.

У пояснювальній записці зазначається, що така інвентаризація дозволить створити систему контролю над використанням такого майна, а також "його повернення в державну власність".

Основним власником більшої частини майна колишніх громадських профспілкових організацій часів СРСР є Федерація профспілок України (ФПУ). Майно також було в організацій споживчої кооперації, приватизованих у 1990-ті роки.

У ФПУ пообіцяли не заперечувати проти інвентаризації.

"Ми втомилися від багаторічного конфлікту навколо нашого майна і готові йти назустріч. Ми вже співпрацюємо з ФДМ і обговорюємо технічні аспекти такої перевірки", - заявив глава Федерації Юрій Кулик.

Втім, за його словами, не варто розраховувати на масову націоналізацію об'єктів федерації.

"Давайте подивимося, що з самого початку будувалося за гроші профспілок, а на що давала кошти держава. Тільки не думаю, що уряд багато виграє від цього. Більшими будуть збитки - як матеріальні, так і моральні", - додав він.

Разом з тим така перевірка буде проводитися не тільки щодо нинішнього майна ФПУ, але і об'єктів, проданих протягом більше 20 років.

"Поки важко дати відповідь, яка частка цих об'єктів була побудована за державний рахунок, а отже, підлягає поверненню у держвласність. Однак ми повинні пройти цей шлях хоча б для того, щоб назавжди зняти це питання з порядку денного", - заявив екс-міністр економіки народний депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах. !zn