Кабмін готовий розділити ціну на газ та тариф за його розподіл

12 березня 08:00

У "Регіональній газовій компанії" вважають, що розмежування відповідних бізнесів зробить газовий ринок прозорим.

 

Кабінет міністрів України підготував "революційний" для українського газового ринку крок, передбачивши у своєму проекті постанови про ПСО розділ власне ціни на газ і тарифів на його доставку та розподіл, заявив в коментарі DT.UA директор "Регіональної газової компанії" Олександр Притика.

Як зазначив директор, в даний момент усі складові ціни газу об'єднані в одну роздрібну ціну, що дозволяє політичним популістам звинувачувати облгази в отриманні міфічних надприбутків, яких насправді немає. За його словами, в той час як оптова ціна на газ в Україні вийшла на рівень європейських країн, тарифи на транспортування і розподіл палива залишаються нереформованими і глибоко збитковими. В результаті, при високих цінах на газ, коштів на надання споживачам якісних послуг як і раніше немає.

"Розділяючи ціну газу як товару та тарифи на його доставку, уряд розділяє "вершки та корінці". Нарешті відбувається розмежування відповідних бізнесів газового ринку на ділі, а не на папері. Поставка та транспортування газу відокремлюються одне від одного - ринок стає прозорим. Завдяки цьому буде ліквідовано приводи для PR-маніпуляцій, коли представники НАКу бездоказово переконують громадськість у багатомільйонних прибутках газотранспортних і сервісних компаній із ярликом "олігархічні", яким насправді дістаються від 6 до 9% від ціни газу, а решта надходить на рахунки державної монополії", – підкреслив він.

Притика вказує, що чіткий поділ ціни на газ і тарифів на його доставку відкриє "населенський" сегмент незалежним постачальникам і трейдерам, які зможуть отримувати виручку від продажу газу безпосередньо, без діючої системи зарегульованих розподільчих рахунків. В той же час, газотранспортні компанії не зможуть нав'язувати споживачам "своїх" постачальників.

На думку директора, передбачене в проекті положення про ПСО регулярне коригування ціни газу зробить постачання палива населенню цікавим для всього кола власників газового ресурсу, хоча зафіксована в документі норма прибутку виявиться для багатьох з них недостатньою.

"Інша річ, що для широкого кола постачальників виявиться недостатньою зафіксована в документі норма прибутку в 3,2%. Якщо врахувати ризики, характерні для поставок газу населенню, - значні неплатежі споживачів, а також розрахунки за газ сурогатними грошима, тобто субсидіями, то все-таки мало хто добровільно займеться продажем газу населенню", – уклав він.

Читайте також: "Газпром" знизив тиск на вході в українську ГТС до рекордно низької позначки

Раніше повідомлялося, що Кабінет міністрів України доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості до 10 березня 2017 року укласти з компаніями-операторами (облгазами) регіональних газорозподільних мереж (ГРМ) договори на експлуатацію цих мереж, а також розірвати діючі договори.

Детальніше про розвиток українського ринку природного газу читайте у статті Алли Єрьоменко "Кабмін знову має намір підняти ціну на газ?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".