Іранським банкам закрили доступ до міжнародних переказів

18 березня 12:03

Закриття доступу іранських банків до системи SWIFT - безпрецедентний крок у рамках дій міжнародного співтовариства, що посилює санкції проти Ірану.

 

Доступ до міжнародної системи передачі фінансової інформації для іранських банків, що потрапили під санкції Євросоюзу, був закритий о 16:00 GMT (18:00 за київським часом) 17 березня 2012 року.

Оператор системи SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) - Співтовариство всесвітніх міжбанківських фінансових телекомунікацій. Як наголошується в повідомленні SWIFT, даний крок - безпрецедентний і є прямим наслідком дій міжнародного співтовариства, що посилює санкції проти Ірану з метою запобігти створенню ним ядерної зброї.

Нагадаємо, США, Ізраїль і низка країн Заходу підозрюють Іран у спробах створити ядерну зброю. Іранський уряд заявляє, що його ядерна програма носить мирний характер і спрямована ​​виключно на генерацію атомної енергії.

Проти Ірану діє ціла низка західних санкцій, покликаних змусити Ісламську Республіку відмовитися від атомних розробок. Так, 21 листопада 2011 року США, Великобританія і Канада оголосили про введення щодо Ірану односторонніх санкцій, спрямованих проти енергетичного та фінансового секторів іранської економіки. Причиною санкцій стала доповідь Міжнародної організації з атомної енергії (МАГАТЕ), в якій говорилося, що Іран до 2003 року вів роботи для створення ядерної зброї, і що така діяльність може проводитися і досі.

23 січня 2012 ЄС схвалив новий пакет санкцій щодо Ірану, покликаний скоротити джерела фінансування ядерної програми країни. Рада ЄС ввела заборону на імпорт, придбання та транспортування іранської нафти і нафтопродуктів, а також фінансові та страхові операції. Заборона набуває чинності 1 липня 2012 року. !zn

Читайте також:

Обама: Можливості дипломатії у вирішенні ядерної проблеми Ірану майже вичерпані

США випробують на Ірані нову «суперзброю»

Обама заблокував активи Ірану на території США

У ЄС більше немає банків, що фінансують транспортування товарів Ірану