Іран припинив експорт нафти до шести країн ЄС

15 лютого 13:37

Іран припинив постачання нафти до шести країн ЄС, включаючи проблемні Грецію, Італію, Іспанію і Португалію.

 

Іран припинив експорт нафти до шести країн Євросоюзу у відповідь на санкції ЄС проти нафтової галузі і банків Ісламської республіки.

Про це повідомляє іранський англомовний телеканал Press TV.

"Іран припиняє експорт нафти до шести європейських країн", - зазначає телеканал. Мова йде про Нідерланди, Іспанію, Італію, Францію, Грецію та Португалію.

Зі свого боку, іранське агентство "Фарс" повідомляє, що до МЗС Ірану були запрошені посли цих шести країн у зв'язку з санкціями на закупівлю іранської нафти.

У свою чергу, раніше сьогодні з'явилося повідомлення, що Туреччина продовжить купувати нафту в Ірану, незважаючи на міжнародні санкції проти Тегерана. Про це Reuters повідомили турецькі і аравійські джерела після візиту турецької делегації до Саудівської Аравії.

В ході переговорів в Ер-Ріяді у минулі вихідні турки вирішили не просити Саудівську Аравію про збільшення постачань, сказали джерела. Саудівська Аравія - єдиний у світі виробник нафти, здатний компенсувати припинення постачань з Ірану.

"Туреччина не просила більше нафти і не планує забороняти імпорт з Ірану", - сказав чиновник Міністерства нафтової промисловості Саудівської Аравії.

"Туреччина продовжить купувати нафту в Ірану, якщо ООН не підтримає ембарго ЄС і США", - підтвердив турецький чиновник.

Нагадаємо, в кінці січня 2012 Євросоюз схвалив новий пакет обмежувальних заходів стосовно Ірану, покликаний скоротити джерела фінансування ядерної програми країни. Рада ЄС ввела заборону на імпорт, придбання та транспортування іранської нафти і нафтопродуктів, а також на пов'язані з ним фінансові та страхові операції. Повністю нафтове ембарго щодо Ірану має набути чинності 1 липня 2012р., до цієї дати європейським країнам дозволено закуповувати іранську нафту за діючими контрактами.

Іран пригрозив симетричною відповіддю на економічні санкції ЄС. Парламент Ісламської Республіки пообіцяв прийняти закон про якнайшвидше припинення експорту нафти в Європу, не чекаючи на набуття чинності ембарго. !zn

Читайте також:

Обама: Проти Ірану будь-які заходи прийнятні

США ввели санкції проти третього за величиною іранського банку

Посли Євросоюзу домовилися заборонити імпорт нафти з Ірану

Озброєний конфлікт за участю Ірану катастрофічно позначиться на економіці

Війна з Іраном підніме ціну газу для України до 700 доларів