Інвестори негативно оцінюють інвестклімат в Україні і не чекають його покращення

17 квiтня 10:10

Основними перешкодами на шляху покращення інвестиційного клімату в Україні, на думку керівників компаній, є корупція, судова система, адміністративні бар'єри і податкова система.

 

Більше третини інвесторів (35,8%) заявляють, що інвестиційний клімат в Україні протягом останніх шести місяців значно погіршився. Про це свідчать дані опитування, проведеного донецькою компанією Research & Branding Group з ініціативи Державної податкової служби України серед 290 керівників компаній-інвесторів.

На позитивну динаміку якості інвестиційного клімату в Україні протягом останніх шести місяців вказують 12,8% інвесторів. Більше половини, 51,4% стверджують, що інвестиційний клімат в Україні протягом останнього півріччя залишився незмінним.

При цьому 4,5% інвесторів схильні оцінювати інвестиційний клімат в Україні як хороший; 8,3% інвесторів стверджують, що інвестиційний клімат в Україні дуже поганий, ще 35,5% оцінюють його як близький до дуже поганого. У той же час близько 50% інвесторів оцінюють інвестиційний клімат в Україні як нейтральний.

Близько третини (30,7%) опитаних вважають, що інвестиційний клімат в Україні в наступні півроку погіршиться. При цьому 17,6% очікують покращення інвестиційного клімату. Близько половини інвесторів (51,7%) не очікують жодних змін протягом наступних 6 місяців.

Третина інвесторів (33,1%) упевнені, що економічна політика влади не відповідає існуючим реаліям світової економічної ситуації, 39% вважають, що економічна політика влади наскільки відповідає, настільки і не відповідає реаліям світової економічної ситуації, 27,9% - стверджують, що швидше або повністю відповідає.

Основними перешкодами на шляху поліпшення інвестиційного клімату в Україні, на думку керівників компаній, є корупція, судова система, адміністративні бар'єри і податкова система.

Дослідження проводилося компанією Research & Branding Group з ініціативи ДПС України у квітні 2012 року серед керівників американських, європейських і українських компаній-інвесторів. Збір інформації проводився методом анкетування. Обсяг вибіркової сукупності склав 290 керівників компаній-інвесторів. !zn

Читайте також:

Інвестиційна привабливість України впала до безпрецедентно низького рівня

Бізнес, навіть у владі, ще довго не зможе себе захистити, - Тігіпко

ЄБРР: Інвестиційний клімат в Україні погіршився

Янукович: Іноземним інвестиціям в Україні націоналізація не загрожує