Іноземний бізнес проти подальших змін у Митному кодексі

09 вересня 11:45

Водночас на думку підприємців, серед питань, на які митникам варто було б в першу чергу наразі звернути увагу, – удосконалення системи митних режимів (зокрема, режиму переробки, митного складу і т.д.).

 

Норми Митного кодексу про визначення митної вартості товарів наразі доопрацювання не потребують. Таку думку висловив співголова комітету з питань митної політики Американської торгової палати Ігор Даньков на круглому столі «Держбюджет і новий Митний кодекс: як збільшити надходження до казни й не допустити зростання цін на імпортні товари?», організованого за інформаційної підтримки «Дзеркала тижня. Україна».

«До Митного кодексу додано дуже багато положень, які узгоджуються з угодою про застосування статті 7 СОТ, в якій використана практика ЄС. Потрібно надати більше часу і подивитися, як вони запрацюють на повну силу», - наголосив фахівець.

Як зауважив співголова митного комітету Європейської бізнес-асоціації (ЄБА) Денис Щендрик, після вступу Митного кодексу в силу це питання втратило недавню гостроту. «Є певні поодинокі випадки, коли у взаємопов’язаних компаній виникають питання по вартості тих чи інших товарів, але це нормальна робота з боку митниці», - уточнив експерт.

За словами представника Європейської бізнес-асоціації, за перші три місяці дії Митного кодексу найбільш відчутним для бізнесу стало удосконалення процедурних моментів (швидкість та простота оформлення товарів і т.д.). Водночас на думку Д. Щендрика, серед питань, на які митникам варто було б в першу чергу наразі звернути увагу, – удосконалення системи митних режимів (зокрема, режиму переробки, митного складу і т.д.).

Як розповів народний депутат, голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік, профільний парламентський комітет наразі напрацьовує певні зміни до Митного кодексу, але вони «не критичні, не революційні».

За словами ж директора департаменту митного контролю та оформлення Держмитслужби Сергія Семки, деякі пропозиції щодо внесення технічних змін до митної «конституції» України розробляються і в ДМСУ. !zn

Читайте також:

Митниця здає «добро». Янукович міняє тінь на рейтинг

Янукович зобов'язав митницю збільшити збори на 7 млрд грн за рахунок боротьби з корупцією

Імпортери стали в кілька разів менше скаржитися на митників

Новий Митний кодекс уже обійшовся бюджету в 2 млрд грн

У Мінфіні впевнені, що митниця і надалі рекордно буде наповнювати бюджет