Інфляційні показники й надалі залишатимуться помірними, прогнозують експерти

23 грудня 00:03

Експерти вважають прогноз інфляції на 2013 р. досить реальним, «враховуючи можливості уряду управляти цінами адміністративними методами».

 

Офіційний прогноз зростання індексу споживчих цін (ІСЦ) на 4,8% грудень-до-грудня на 2013 рік є доволі реалістичним. Разом з тим, у наступному році інфляція може зрости і вище - до 7-9%. Такого прогнозу дотримуються опитані ZN.UA аналітики.

Зокрема як зазначає начальник аналітичного відділу "Альфа-Банку" (Україна) Олексій Блінов, наразі очевидно, що в розрахунки на наступний рік не закладається суттєве збільшення тарифів.

«Тому фактичні показники зростання ІСЦ можуть відрізнятися від прогнозованих в залежності від перебігу ситуації з тарифами у сфері ЖКГ», - вважає він.

Керівник аналітичного відділу ІГ «Арт-Капітал» Ігор Путілін вважає, що уряд навряд чи піде на суттєве здорожчання комунальних послуг. «Вага природного газу, електроенергії та теплої води в споживчому кошику в сумі становить лише 5%. Тому 30%-е підвищення тарифів додасть 1,5 п.п. до загального індексу інфляції», - констатує фахівець.

При цьому начальник відділу стратегічного планування «Укрсоцбанку» Агшин Мирзазаде також вважає 4,8%-відсотковий прогноз інфляції досить реальним, «враховуючи можливості уряду управляти цінами адміністративними методами».

Керівник же аналітичного підрозділу групи «Інвестиційний Капітал Україна» (ICU) Олександр Вальчишен переконаний, що в 2013 р. інфляція не буде проблемою для української економіки з огляду на скорочення попиту – як внутрішнього, так і зовнішнього. «Відновлення темпу інфляції (CPI) до 5-7% у грудні 2013 г. буде означати пожвавлення попиту. Це буде більш здоровий рівень інфляції, ніж у 2012 р.», - стверджує експерт.

Щоправда, керуючий інвестиційними та пенсійнами фондами «КІНТО» Микола Мягкий застерігає, що у випадку більш значного зростання інфляції (за 10%) реальні доходи населення зменшуватимуться, що негативно позначиться на внутрішньому споживчому попиту.

Керівник аналітичного департаменту ІК Concorde Capital Олександр Паращій вважає, що інфляція-2013 може скласти 6,8%, з огляду в т.ч. на індексацію бюджетних зобов’язань. За його словами, уряд може бути зацікавлений у зростанні цін, але лише цін виробників, завдяки чому база оподаткування може зростати: це покращить стан бюджету, «але не зачепить виборця».

За словами ж начальника відділу аналізу та досліджень «Райффайзен Банку Аваль» Дмитра Сологуба, не виключено, що інфляція в наступному році може скласти й 8-9%. Одна з ключових передумов для цього – саме можливе зростання вартості продуктів харчування.

«Усередині 2012 р. світові ціни на продовольство почали зростати внаслідок несприятливої ситуації з урожаєм. Але в Україні продовольчі ціни продовжували знижуватися і в другій половині року, що, можливо, було спричинено посиленням адмінконтролю напередодні виборів», - зазначає експерт.

А ось директор аналітичної групи Da Vinci Анатолій Баронін схиляється до того, що в 2013 р. інфляція складе біля 7%. «Низька інфляція в 2012 р. стала в основному результатом зростання бідності, і відповідно зниження споживчого попиту на тлі жорсткої монетарної політики фінрегулятора. Незважаючи на необхідність стимулювання зростання економіки, в т.ч. через інструменти, що приведуть до інфляційного зростання, призначення М.Азарова на посаду прем'єра, очевидно, продовжить політику «інфляційного стримування». А це спричинить більш низькі темпи зростання економіки, порівняно з закладеними в бюджеті», - резюмує експерт.

Нагадаємо, що основним завданням грошово-кредитної політики на 2013 рік, визначеним Радою НБУ в Основних засадах грошово-кредитної політики на 2013 рік, стала необхідність утримання приросту індексу споживчих цін у межах 4,8–6,1%.