Інфляція в Китаї знизилася до мінімуму за 15 місяців

12 сiчня 08:48

Зростання інфляції в Китаї у грудні сповільнилося до 15-місячного мінімуму, а зростання цін виробників виявилося мінімальним за 2 роки. Це залишає уряду все більше простору для підтримки економічного зростання на тлі глобального спаду споживання.

 

Споживчі ціни в Китаї у грудні зросли на 4.1%, що майже співпало з прогнозом - експерти очікували зростання на 4.0%.

З компонентів варто виділити продукти харчування, зростання цін на які опинилося в лідерах і склало 9.1%. У порівнянні з листопадом індекс споживчих цін піднявся на 0.3%, а за підсумками року його зростання склало 5.4%. Нагадаємо, що в листопаді індекс споживчих цін зріс на 4,2% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, і саме тоді було зафіксовано різке охолодження, оскільки в жовтні зростання цін становило 5,5%. Ціни виробників зросли на 1.7%, повідомляє у четвер Національне бюро статистики.

Нагадаємо, що зростання імпорту та експорту без урахування сезонних коливань в минулому місяці у країні стало мінімальним за останні 2 роки, за винятком сезонних спотворень. Таким чином, дані про ВВП Китаю, які вийдуть на наступному тижні, можуть зафіксувати мінімальне за 10 кварталів зростання економіки.