Імпорт автомобілів до України можуть обмежити

13 травня 13:30

Вітчизняні автовиробники звернулися до уряду України з проханням врахувати їхню позицію у переговорному процесі щодо створення зони вільної торгівлі з ЄС.

 

Про це йшла мова у Верховній Раді Україні, де відбулися парламентські слухання "Про стан та перспективи розвитку економічних відносин з ЄС (зона вільної торгівлі) та Митним союзом".

Зокрема, в якості тимчасового регулювання ринку було запропоновано ввести квоти на імпорт транспортних засобів та встановити мінімум 10-річний перехідний період, протягом якого будуть поступово знижуватися ставки ввізного мита на продукцію машинобудування, з метою адаптації українських заводів до нових умов діяльності в рамках зони вільної торгівлі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна збирається відкрити дорогу автомобільному "секонд-хенду" з ЄС.

За словами народного депутата України, голови ради асоціації "Укравтопром" Таріела Васадзе, створення зони вільної торгівлі з ЄС - пекуча тема для українських машинобудівників, оскільки цей крок з боку держави визначить "бути чи не бути" високотехнологічним галузям національної промисловості.

"Не викликає сумнівів той факт, що одне з основних завдань зони вільної торгівлі - це створення сприятливих умов для інвестицій з Євросоюзу в Україну та встановлення більш зрозумілих, прозорих і передбачуваних правил", - зазначив голова ради асоціації.

За словами Т.Васадзе, після ратифікації угоди про зону вільної торгівлі з ЄС надія на прихід серйозних інвестицій у машинобудування залишиться лише ілюзією. Згідно зі світовою практикою, відсутність тарифних бар'єрів під час процесу економічної інтеграції повністю блокує приплив інвестицій у ті галузі промисловості, які не мають великого експортного потенціалу, такого, як, наприклад, у сировинних галузей.

"За зоною вільної торгівлі з ЄС неминуче піде перегляд умов доступу українських товарів на наш головний і найбільш об'ємний зовнішній ринок - ринок СНД. Митний союз цілком передбачувано встановить тарифні обмеження на імпорт з України, а це зробить ситуацію в нашій промисловості просто патовою", - застерігає Т.Васадзе.

"Україна ризикує втратити позиції на власному ринку, позбутися тисяч робочих місць і мільярдів бюджетних надходжень. Саме тому автовиробники Україні закликають всіх учасників переговорного процесу сформувати єдину позицію, яка б враховувала позицію і захищала інтереси вітчизняних виробників", - резюмував Т.Васадзе.