Хто замінить Стросс-Кана: найбільш ймовірні кандидати на посаду голови МВФ

19 травня 07:09

Міністр фінансів Франції Крістін Лагард, за даними західних ЗМІ, є найбільш вірогідною кандидатурою Євросоюзу на посаду глави Міжнародного валютного фонду (МВФ). Іншим кандидатом на пост керівника Фонду може стати колишній міністр Туреччини Кемал Дервіс, який до цього 24 роки працював у Світовому банку.

 

Міністр фінансів Франції Крістін Лагард, за даними західних ЗМІ, є найбільш вірогідною кандидатурою Євросоюзу на посаду голови Міжнародного валютного фонду (МВФ), після того як його нинішній керівник Домінік Стросс-Кан подав у відставку.


За даними The Wall Street Journal, європейські уряди все більше приходять до того, щоб запропонувати на пост керівника Фонду Лагард. Зокрема, на користь її кандидатури вже публічно висловився міністр фінансів Швеції Андерс Борг. Її кандидатура могла б отримати і критично важливу підтримку з боку Німеччини, вважає газета.

За даними її джерел, європейські офіційні особи вважають, що іншого кандидата, який міг би отримати таку широку підтримку в Європі, знайти буде важко.

Додатковим аргументом на користь К.Лагард є те, що вона могла б стати першою жінкою на посаді глави МВФ. Також європейські уряди шукають фігуру, добре знайому з борговими проблемами ЄС, які зараз створюють ризики для всієї світової економіки.

Мінфін США поки офіційно не коментує питання про потенційних кандидатів на посаду директора-розпорядника МВФ.

К.Лагард 55 років, вона працювала корпоративним юристом, була одним з топ-менеджерів Baker&McKenzie, довго жила у США. З 2005 року обіймала міністерські посади в уряді Франції, має високу репутацію у колег з інших країн.

На думку The New York Times, окрім міністра фінансів Франції, іншим кандидатом на посаду керівника Фонду може стати колишній міністр Туреччини Кемал Дервіс, який до цього 24 роки працював у Світовому банку.

Згідно з традицією, пост керівника Міжнародного валютного фонду займає європеєць, а Світового банку - представник США. У той же час представники країн, що розвиваються, раніше вже пропонували відмовитися від таких обмежень і зробити можливості для вибору кандидатів більш широкими.

На думку колишнього американського чиновника, думку якого наводить WSJ, єдиним способом заблокувати кандидатуру К.Лагард було б узгодження країнами BRIC свого єдиного кандидата, що змусило б США і Євросоюз як-то відреагувати.

Тимчасово виконуючим обов'язки голови Фонду зараз є Джон Ліпскі, йдеться у повідомленні МВФ.

Д.Стросс-Кан в середу проінформував раду директорів МВФ про своє рішення негайно піти з посади керівника Фонду, яку він займав більше трьох років.

У листі Д.Стросс-Кана, який він надіслав до організації, йдеться, що він заперечує всі пред'явлені йому звинувачення. У той же час він хотів би "захистити організацію", якій служив із "честю та відданістю", віддати всю енергію для захисту своєї невинності.

"У цей момент я передусім думаю про мою дружину, яку люблю більше за все, про дітей, сім'ю, друзів, - пише Д.Стросс-Кан. - Я також думаю про моїх колег у Фонді; з ними ми зробили так багато за останні три роки. Всім хочу сказати, що заперечую з усією можливою твердістю всі пред'явлені мені звинувачення".

Як повідомлялося, на минулих вихідних Д.Стросс-Кана було заарештовано у США за звинуваченням у сексуальних домаганнях. Він знаходиться у нью-йоркській в'язниці Райкерс Айленд. У четвер адвокати мають намір зробити спробу домогтися його звільнення під заставу.

Передбачувана жертва сексуальних домагань має намір дати свідчення у суді, заявив в середу її адвокат Джеффрі Шапіро. За його словами, 32-річна покоївка виступить проти Д.Стросс-Кана у суді, незважаючи на те, що вона налякана.

Покоївка дізналася, що Д.Стросс-Кан очолює МВФ наступного дня після інциденту. Вона стала боятися за своє життя і життя своєї дочки. Дж.Шапіро стверджує, що глава МВФ примушував покоївку до сексу проти її волі.

Д.Стросс-Кан - один з лідерів французьких соціалістів. До арешту він вважався ймовірним суперником Ніколя Саркозі на президентських виборах 2012 року.