Хорошковський заявляє, що йому вдалося домогтися прогресу у розморожуванні допомоги ЄС

26 квiтня 07:18

Відповідальний за евроінтерацію перший віце-прем'єр упевнений, що в Євросоюзі помітили "серйозний прогрес" України для розконсервування макрофінансової допомоги ЄС.

 

Перший віце-прем'єр-міністр України Валерій Хорошковський стверджує, що йому вдалося домогтися прогресу у розблокуванні питання надання Україні макрофінансової допомоги Європейським союзом.

Про це він заявив українським журналістам у Брюсселі.

«Нам вдається продемонструвати, що ми здійснили серйозний прогрес на шляху розконсервування, розблокування макрофінансової допомоги, прямого бюджетного фінансування, тобто такі речі, які, безумовно, дуже важливі», - сказав він.

Євросоюз заморозив грошову допомогу Україні

Хорошковський зазначив, що український уряд і парламент готові вирішити більшість питань, які не вимагають внесення змін до Конституції.

Разом з тим, він не уточнив, коли може бути відновлено надання макрофінансової допомоги ЄС Україні.

У той же час, як повідомив міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко після зустрічі з директором програми сусідства Генерального Директорату з питань розвитку та співробітництва Європейської Комісії Маркусом Корнаро, досягнута домовленість про те, що "візит української делегації до Брюсселя, який запланований на 15 травня, відбудеться не з порожніми руками, а з конкретними результатами нашої співпраці, які забезпечать відновлення співпраці з Європейським Союзом".

Як повідомлялося раніше, міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко також заявляв, що Україна вживає заходів, щоб найближчим часом відновити секторне співробітництво з ЄС і повернутися до питання надання Україні макрофінансової допомоги в розмірі 610 млн євро.

Нагадаємо, 29 червня 2010 року Рада міністрів ЄС ухвалила рішення про надання Україні 500 млн євро макрофінансової допомоги. Кошти планувалося надати у вигляді кредиту на 15 років. Крім того, цим рішенням передбачалося надання Україні ще 110 млн євро допомоги з виділених у 2002 році, але не використаних 200 млн євро. Проте в лютому 2011 року Євросоюз "заморозив" фінансову допомогу Україні у зв'язку з внесенням Верховною Радою змін до процедури державних закупівель. !zn

Читайте також:

Євросоюзу набридло фінансувати ефемерні українські реформи

Україна активізує переговори з європейськими банками про кредити на модернізацію ГТС

Посол Євросоюзу: Янукович не виправдав покладених на нього надій