Греція скоротила бюджет на 2012 рік

07 грудня 08:05

Парламент Греції ухвалив бюджет на 2012 рік з дефіцитом 5,4% ВВП, який містить непопулярні заходи зі скорочення держвидатків. Для порівняння, у 2011 році дефіцит держбюджету країни, як очікується, складе 9%. Новий бюджет дозволить Афінам отримати від ЄС і МВФ другий пакет допомоги в обсязі 130 мільярдів євро.

 

Схвалений парламентом Греції документ, зокрема, передбачає програму приватизації держвласності, введення єдиної сітки заробітної плати зі скасуванням премій і надбавок, а також переведення десятків тисяч держслужбовців у трудовий резерв, де вони будуть числитися рік зі збереженням частини платні аж до звільнення.

У 2012 році країна, як очікується, вперше за багато років закінчить рік з первинним бюджетним профіцитом (перевищення доходів над витратами без урахування виплат за держборгом) в 1,1% ВВП.

Спад економіки Греції очікується у 2012 році на рівні 2,8% ВВП, тоді як 2011 рік країна закінчить з падінням ВВП більш ніж на 5%. Таким чином, рецесія у Греції продовжиться четвертий рік поспіль. У 2009 році падіння ВВП склало 2,3%, а у 2010-му - 4,3%. Безробіття також зросте - з 15,4 до 17,1%.

У 2010 році Афіни були змушені звернутися по допомогу до ЄС і МВФ, тому що держава виявилася не в змозі обслуговувати зовнішній борг, а висока вартість кредитів не дозволяла позичати гроші на відкритому ринку. Загалом діючий план допомоги Греції передбачає виділення країні більше 100 млрд євро.

Нагадаємо, наприкінці листопада грошей у Греції залишалося на 20 днів. Без нового кредитного траншу від Євросоюзу країні доведеться оголосити себе банкрутом.

Новий прем'єр-міністр Греції Лукас Пападімос висловив упевненість в тому, що ЄС найближчим часом схвалить надання Греції нового кредитного траншу, тому що грецькі політики зможуть надати письмові гарантії реалізації масштабних заходів бюджетної економії.