Греція прийняла пакет заходів жорсткої економії

08 листопада 06:07

За рахунок підвищення пенсійного віку, скорочення зарплат і підвищення податків уряд Греції розраховує скоротити бюджетні витрати на 13,5 мільярда євро.

 

Уряд Греції розраховує скоротити бюджетні витрати на 13,5 мільярдів євро.

Прийняття даного документа означає, що Греція отримає черговий транш в розмірі 31,5 мільярда євро з другого пакету кредитної допомоги обсягом 130 мільярдів євро з боку ЄС, ЄЦБ і МВФ. Без даних коштів країна до 16 листопада залишається би без готівки. Як попередив прем'єр-міністр Антоніс Самарас, це загрожує Греції повним економічним і соціальним крахом і коштуватиме країні набагато більше, ніж запропоновані реформи.

Процес прийняття пакету заходів економії супроводжувався демонстрацією протесту біля будівлі парламенту. Учасники акції протестували проти скорочення зарплат і соціальних програм.

Відбулися зіткнення демонстрантів з поліцією. Кількох сотень молодих людей почали кидати в поліцейських пляшки із запальною сумішшю і каміння. Щоб розігнати їх, був застосований сльозогінний газ.

Економічна криза в Греції почалася ще в 2008 році, збігшись з глобальною. Пізніше вона посилилася борговими проблемами Афін. Обсяг держборгу становить 150 відсотків ВВП, і Греція зараз позбавлена можливості виплачувати заборгованість самостійно.

З травня 2010 року міжнародні кредитори Греції - країни єврозони і Міжнародний валютний фонд - відкрили Афінам дві кредитні лінії на загальну суму 240 млрд євро (110 млрд і 130 млрд євро). Натомість Греція зобов'язалася провести масштабне скорочення держвидатків і реформувати економіку, проте реформи постійно гальмуються через відсутність національного політичного консенсусу.

Раніше повідомлялося, що бюджет Греції на 2013 рік передбачає скорочення витрат, щоб домогтися первинного профіциту вперше за багато років, тим не менше економіка країни в наступному році продовжить перебувати в рецесії шостий рік поспіль.

За неофіційними даними, бюджет має на увазі первинний профіцит в 1,1% ВВП при скороченні ВВП на 3,8-4,0% в 2013 році. У 2012 році первинний дефіцит (без урахування витрат на обслуговування боргу), як очікується, перевищить цільовий 1% ВВП (прогноз МВФ за даним показником - 1,5% ВВП). !zn

Читайте також:

У Греції почався 48-годинний страйк. За традицією в Афінах очікуються зіткнення з поліцією

Грецький суд виправдав журналіста, що опублікував «список Лагард»

У Греції заарештовано журналіста, який опублікував список політиків з мільйонними рахунками за кордоном