Греція навряд чи отримає згоду всіх кредиторів на обмін боргу, - WSJ

07 березня 07:50

Стає все більш очевидно, що Греція змусить прийняти умови свопу власників усіх паперів, випущених відповідно до законів країни, на частку яких припадає 90% її заборгованості перед приватними інвесторами, і займе жорстку позицію щодо інших, пише газета.

 

Греція навряд чи отримає згоду 100% власників облігацій на обмін боргу до кінцевого терміну, призначеного на вечір четверга, при цьому країна у черговий раз заявила, що готова змусити інвесторів піти на її умови, пише газета The Wall Street Journal.

Уряд країни посилив тиск на кредиторів у вівторок, заявивши, що у нього не буде коштів, аби погасити облігації, що належать інвесторам, які відмовляться прийняти умови реструктуризації боргу.

Афіни у кінці лютого направили приватним кредиторам офіційну пропозицію про обмін облігацій, що має привести до списання 53,5% номінальної вартості цих паперів і зниження держборгу Греції. Приватним власникам держоблігацій Греції на 206 млрд євро дано час до вечора 8 березня, аби визначитися з питанням про добровільну участь у реструктуризації держборгу.

Греція чітко дала зрозуміти, що основна частина власників облігацій - ті, кому належать бонди на загальну суму 177 млрд євро, випущені у відповідності з грецьким законодавством, швидше за все, будуть змушені прийняти умови свопу незалежно від того, згодні вони на це чи ні, завдяки внесенню минулого місяця змін до відповідних законів.

Заяви уряду, зроблені у вівторок, були спрямовані, головним чином, на невелику частину власників облігацій, випущених відповідно до законодавств інших країн, впливати на які Греції набагато важче. Цим кредиторам належать грецькі папери на 21 млрд євро, у тому числі облігації держкомпаній, випущені під гарантії уряду країни.

Стає все більш очевидно, що Греція змусить прийняти умови свопу власників всіх паперів, випущених відповідно до законів країни, на частку яких припадає 90% її заборгованості перед приватними інвесторами, і займе жорстку позицію щодо інших, пише газета.

Відповідно до поправок, внесених до законодавства країни у січні, за підтримки 75% власників паперів уряд країни може змусити інших піти на обмін боргу.

За словами джерела, знайомого з ситуацією, Греція впевнена, що зможе отримати підтримку 75% приватних інвесторів.

Як повідомило агентство Bloomberg, у вівторок французький банк Societe Generale, італійські Assicurazioni Generali і UniCredit заявили про свій намір прийняти умови реструктуризації боргу, запропоновані Грецією. Societe Generale є держателем грецьких бондів на суму 1,06 млрд євро, Generali - на 2,95 млрд євро, UniCredit - на 540 млн євро.

Про участь у свопі заявили і шість найбільших грецьких банків, які є найбільшими кредиторами країни, повідомило 6 березня міністерство фінансів Греції.

За даними Інституту міжнародних фінансів (Institute of International Finance, IIF), що представляє інтереси кредиторів, BNP Paribas, Deutsche Bank і Commerzbank, які володіють грецькими бондами на суму близько 40 млрд євро, візьмуть участь в обміні боргу.

Серед інших кредиторів, які планують прийняти умови Греції - Allianz SE, Axa SA, CNP Assurances SA, ING Bank і Intesa Sanpaolo SpA.

Греції не доведеться задіяти положення про колективні дії (collective action clauses), яке примушує до проведення свопу та списання частини номінальної вартості паперів, якщо на підтримку реструктуризації виступлять 90% інвесторів. Однак малоймовірно, що така кількість інвесторів добровільно підтримає реструктуризацію, пише WSJ. !zn

Читайте також:

Неконтрольований дефолт Греції обійдеться єврозоні в 1 трлн євро, - прогноз

У Греції попереду вирішальний тиждень з питання реструктуризації держборгу - FT

Прем'єр Греції пообіцяв «неконтрольований хаос» у разі дефолту країни

У ЄС визнали, що антикризовими заходами ще більше посилили соціальну нерівність