Греція, Італія та Албанія підписали договір про будівництво газопроводу-конкурента "Газпрому"

13 лютого 17:18

Європа продовжує диверсифікувати постачання газу, поступово відмовляючись від російського блакитного палива.

 



Представники Греції, Італії та Албанії в середу підписали в Афінах міжурядову угоду про будівництво Трансадріатичного газопроводу (Trans Adriatic Pipeline, TAP), передає Associated Press.

Угоду підписали міністр закордонних справ Греції Дімітріс Аврамопулос, міністр економічного розвитку Італії Коррадо Пассера і заступник глави албанського кабінету Едмонта Хаджинасто. На церемонії також були присутні представники азербайджанського уряду, концерну TAP, компаній EGL-Axpo, Statoil і E.ON Ruhrgas.

За словами прем'єр-міністра Греції Антоніса Самараса, газопровід забезпечить приплив інвестицій у Грецію у розмірі 1,5 млрд євро.

"Даний проект переведе Грецію з другого ешелону енергетичних держав у групу значущих з погляду транзиту країн. На ранніх етапах проекту в Греції буде створено 2 тис. робочих місць", - зазначив Самарас.

Що стосується Італії, то країна споживає 83 млрд. кубометрів газу на рік. З них 37% надходять з Алжиру, 30 - з Росії, 12 - з Лівії і 10,2% постачає Норвегія. Це означає, що за винятком імпорту газу з Норвегії, інші джерела газопостачання розташовані або в Росії, або в Північній Африці, внаслідок чого енергетичний стан Італії не можна вважати стабільним і диверсифікованим.

ТАР є газопроводом довжиною 800 км, який повинен постачати газ з азербайджанського родовища Шах-Деніз у регіон Апулія в Південній Італії через Грецію і Албанію. Газопровід починається в містечку Каломіні, що в Східній Греції, де ТАР повинен приєднатися до турецько-азербайджанського газопроводу TANAP.

Потужність трубопроводу - 10 млрд куб. м газу на рік з можливістю розширення до 20 млрд куб. м на рік залежно від попиту і пропозиції. Видобуток газу в рамках Стадії-2 заплановано на 2017 рік.

Управління проектом здійснює консорціум TAP, учасниками якого є швейцарська EGL-Axpo (42,5%), норвезька Statoil (42,5%) і німецький концерн E.ON Ruhrgas (15%). !zn

Читайте також:

Азербайджан і Туреччина домовилися про будівництво нового газопроводу в Європу