Госпсуд Києва арештував 34 підприємства

14 сiчня 12:25

Господарський суд Києва наклав арешт на акції 34 підприємств, частками яких володіє акціонерне товариство «Холдингова компанія «Київміськбуд». Про це йдеться в рішенні суду від 17 листопада 2010 року.

 

Господарський суд Києва наклав арешт на акції 34 підприємств, частками яких володіє акціонерне товариство «Холдингова компанія «Київміськбуд». Про це йдеться в рішенні суду від 17 листопада 2010 року.

Акції заарештовано на забезпечення позову «Київміськбуду» до номінального утримувача акцій, ТОВ «Фондовий союз «Україна», про визнання права власності на прості іменні акції 34 акціонерних товариств.

Зокрема, суд наклав арешт на всі акції наступних компаній: ВАТ «Домобудівний комбінат №4», ВАТ «Будмеханізація», ВАТ «Трест «Київспецбуд», ВАТ «Київоздоббуд», ВАТ «Домобудівний комбінат №3», ВАТ «АТП – 5», ВАТ «ЕМЗ «Металіст», ВАТ «Асфальтобетонний завод», ВАТ «Київопорядкомплект», ВАТ «ПТІ Київоргбуд», ВАТ «Трест Міськбуд-4», ВАТ «Трест «Київміськбуд – 6», ВАТ «Трест «Київміськбуд – 3», ВАТ «Завод ЖБВ №1», ВАТ «Деревообробний комбінат №7», ВАТ «Трест Київпідземшляхбуд-2», ВАТ «Завод опоряджувальних матеріалів», ВАТ «Управління спеціальних машин», ВАТ «Міськбудтранс», ВАТ «Деревообробний комбінат №3», ВАТ «Промінь», ВАТ «Завод ДСП», ВАТ «Київелектромонтаж», ВАТ «Спеціалізоване будівельно-монтажне управління», ВАТ «Тайга», ВАТ «АТП – 1», ВАТ «АТП – 7», акціонерного товариство відкритого типу «Жуляни», ВАТ «Будтранс», ВАТ «Експериментально-механічний завод», ВАТ «АТП – 2», ВАТ «Київбуддеталькомплект», ВАТ «ДБК «Відрадний», ВАТ «Інвестиційні технології».

Суд заборонив власникам простих іменних акцій, а також третім особам здійснювати дії, спрямовані на відчуження даних акцій, зокрема укладати угоди й обтяжувати акції. Також суд заборонив ПАТ «Всеукраїнський депозитарій цінних паперів», ВАТ «Національний депозитарій України» і власникам, які здійснюють облік прав власності на прості іменні акції, серед яких ТОВ «Фондовий союз «України», здійснювати облікові операції про внесення змін до системи депозитарного обліку цінних паперів зазначених емітентів.

При цьому в рішенні суду не зазначено, на які частки в даних компаніях претендує «Київміськбуд».

Згідно з документом, 31 січня 2007 року між ХК «Київміськбуд» і ТОВ «Фондовий союз «Україна» була укладена угода про відкриття рахунку в цінних паперах, на підставі яких всі пакети акцій компаній, якими володів «Київміськбуд», були знерухомлені й переведені на зберігання на відповідний рахунок.

Станом на 31 травня 2010 р. на рахунку в цінних паперах «Київміськбуду», відкритому ТОВ «Фондовий союз «України», зберігалися цінні папери загальною номінальною вартістю 35 мільйонів 367 тисяч 775,15 гривень.

У рішенні суду вказано, що право власності «Київміськбуду» на дані цінні папери 34 акціонерних товариств підтверджує виписка ТОВ «Фондовий союз «України» від 7 червня 2010 р. При цьому з липня 2010 року ТОВ «Фондовий союз «України» в односторонньому порядку не виконує умови укладеної угоди, зокрема не надає щомісячні виписки про операції з цінними паперами на рахунку в цінних паперах компанії, не дає відповіді на запитання «Київміськбуду», не надає виписки про стан рахунку й виписки про операції щодо рахунку. Водночас підтвердженням права власності на знерухомлені цінні папери є виписка з рахунку в цінних паперах, яку власник зобов'язаний надати власнику цінних паперів.

Згідно обставинам справи, позивач дізнався про проведення акціонерними товариствами, акціями яких володіє «Київміськбуд», і власниками яких є «Фондовий союз «України», загальних зборів акціонерів для зміни керівництва підприємств, узгодження угод про відчуження майна, тощо. При цьому участь «Київміськбуду» в цих зборах неможлива в зв'язку з відмовою власника акцій надати документи, що підтверджують право власності на цінні папери.

Раніше ЗМІ повідомляли, що станом на 16 серпня 2010 номінальним утримувачем пакету акцій у розмірі 52953730 штук, що становить 80,0649% від загальної кількості голосуючих акцій у статутному капіталі АТ «Холдингова компанія «Київміськбуд», було ТОВ «Фондовий союз «Україна».

Холдингова компанія «Київміськбуд» - найбільша будівельна компанія України. 80% її акцій належать київській територіальній громаді й знаходяться в управлінні Київської міськдержадміністрації.

До холдингу входять 40 відкритих акціонерних товариств, у яких «Київміськбуд» володіє від 26 до 30% акцій, 6 дочірніх підприємств, 51 підприємство - на правах асоційованих членів.

За матеріалами УНИАН