Гонтарева впевнена, що очистила банківський сектор від "зомбі-банків" та "банків-мийок"

03 жовтня 10:25

Зараз як раз "дійшли руки" до дрібних банків, каже голова НБУ.

 

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева заявляє, що НБУ "майже очистив" банківський сектор країни.

"Ми ще не закінчили, ясна річ, але вже все знаємо про всі банки. Якщо ще минулого літа це була таємниця, покрита мороком, то нині ми знаємо все та розуміємо, що з цим робити", - заявила Гонтарева в інтерв'ю DT.UA.

"Ми вже очистили ринок від так званих зомбі-банків, де не було ніяких активів; забрали з ринку банки-"мийки", які займалися відмиванням та оготівковуванням грошей (їх уже вивели з ринку); провели діагностику та стрес-тестування найбільших банків у 2014 р., за результатами яких було проведено їх докапіталізацію. Також закінчуємо діагностику та стрес-тестування за 2015 р. і розробили програму докапіталізації банків на наступні чотири роки", - стверджує глава НБУ.

Читайте також: Яресько відзвітувала про перевиконання бюджету, Гонтарева закликає не витрачати все відразу

За її словами, є ще значна кількість невеликих банків, до яких зараз "як раз доходять руки, і ми, нарешті, почнемо консолідацію банківського сектора".

Гонтарева впевнена, що коли 85 банків представляють із себе тільки 5% банківської системи, то це ненормально.

У середині вересня банк "Фінанси та Кредит" ввели тимчасову адміністрацію, а "Дельта банк" Фонд гарантування вкладів запропонував ліквідувати.

Читайте повністю інтерв'ю Юрія Сколотяного і Юлії Самаєвої з Валерією Гонтаревою: "Ці статки й ця так звана олігархія - дуті бульбашки" у свіжому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".